Den HelderZakelijk

Vattenfall start met bouw zonnepark Kooypunt

Den Helder – Begin 2021 start Vattenfall met de bouw van een zonnepark op bedrijventerrein Kooypunt. Het park wordt ontwikkeld in samenwerking met Port of Den Helder en zal in het najaar van 2021 gereed zijn.

“We zijn blij en trots dat we het zonnepark nu daadwerkelijk gaan bouwen en op die manier bij kunnen dragen aan de duurzaamheidsambities van Port of Den Helder. Vattenfall wil graag binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk maken, maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom zoeken we nadrukkelijk samenwerking met lokale ondernemers, zowel voor de bouw van het park als voor het afnemen van de stroom, om Helderse stroom toegankelijk te maken voor de Noordkop”, aldus directeur ontwikkeling grootschalligzon bij Vattenfall, Margit Deimel.

Tussen de Mastenmakers weg, de Rijksweg (N9) en het spoor verrijzen op de bijna vijftien hectare grond meer dan 30.000 zonnepanelen. De zonneweide heeft een geïnstalleerd vermogen van 12,5MW en produceert jaarlijks ongeveer 13-duizend MWh stroom. Dat komt overeen met het energieverbruik van zo’n 3.500 Nederlandse huishoudens.

Zonnepark met open karakter
Het bijzondere aan dit zonnepark is de landelijke inpassing. Er wordt een aarden wal aangelegd om het park aan het zicht te onttrekken en er liggen sloten rondom het park in plaats van hekwerk. Hierdoor krijgt zonnepark Kooypunt een open karakter, zonder al te grote inbreuk te maken op het landschap.

Voor de werkzaamheden tijdens bouw wil Vattenfall zo veel mogelijk samenwerken met lokale partijen. Ook kunnen lokale ondernemers GVO-certificaten afnemen. Dit is een certificaat waarmee ondernemers kunnen bewijzen dat de stroom die ze gebruiken groen is.

Volgende fase
“Ik ben ontzettend blij met de volgende fase in dit project en dat er gestart gaat worden met de aanleg van het park, niet in de laatste plaats omdat in deze fase lokale aannemers uit de regio het park kunnen gaan bouwen! Met elkaar hebben we grootschalig opwekking van duurzame stroom gerealiseerd. Ik ben er trots op dat ons terrein op deze manier bij kan dragen aan de totstandkoming van een fossielvrije regio én samenleving samen met Vattenfall”, verteld Jacoba Bolderheij, CEO Port of Den Helder.

Klik hier voor het kennisdossier “Van duurzame energie naar fossielvrij leven”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button