Cultuur/NatuurDen HelderNoord-Holland

Landschap Noord-Holland 85 jaar en springlevend

Adverentie

Den Helder – Landschap Noord-Holland werd in 1936 geboren uit een initiatief van een club natuurliefhebbers, bestaande uit Van Tienhoven, Drijver en de grondlegger van de Nederlandse natuurbescherming, Jac. P. Thijsse. Inmiddels alweer 85 jaar geleden. Deze bevlogen groep mensen had een droom: natuurgebieden aankopen om ze zo veilig te stellen voor de toekomst. Vier jaar later deed de stichting Het Noordhollandslandschap een eerste aankoop, het Wildrijk in Sint Maartenszee. De drie oprichters van de nieuwe natuurorganisatie zamelden via crowdfunding 19.000 gulden in om dit stukje natuur de redden: een beeldschoon en rijk overblijfsel van een landgoed in de Zijpepolder. Inmiddels is de natuurorganisatie uitgegroeid tot een maatschappelijke organisatie met 98 natuurgebieden.

De mannen die er de koppen voor bij elkaar staken en het geld binnenhaalden hadden het goed gezien: het dreigde snel bergafwaarts te gaan met het fraaie landschap en de natuur in Noord-Holland. In die tijd was er letterlijk sprake van kaalslag door het wildkappen van hakhoutbosjes zoals het Wildrijk. Directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briët: “De urgentie om iets te doen die zij toen voelden, hebben sindsdien veel Noord-Hollanders gevoeld. Vandaag de dag niet minder. Er zijn nog steeds stukken bedreigd landschap te redden en er kan nog veel meer worden gerepareerd”. In 85 jaar tijd groeide het aantal natuurgebieden dat de stichting onder haar hoede kreeg van 1 naar bijna 100 (totaal 4.500 hectare). De stichting voelt zich gesteund dankzij ruim 33.000 beschermers, duizenden vrijwilligers en tientallen sponsors en fondsen.

Ruim 4.000 natuurliefhebbers steunden actie
“De kracht van ons 85-jarig Landschap is dat we dicht bij mensen staan die in dit landschap wonen en werken en zich daarbij betrokken voelen. Er zullen steeds nieuwe uitdagingen op ons af komen, maar die kunnen we aan. Omdat natuur en biodiversiteit zwaar onder druk staan, zijn we in 2020 de actie gestart om één miljoen vierkante meter natuur veilig te stellen. Met veel succes, want net als in 1936 voelen Noord-Hollanders ook nu de urgentie en hebben 4.000 natuurliefhebbers gedoneerd in het Natuurfonds,” aldus Ernest Briët.

Noord-Hollands Natuurfonds
Het Natuurfonds is bedoeld om grondaankopen te financieren en zo de versnipperde natuur in de provincie weer meer volume en veerkracht te geven. Want het is vechten om de ruimte in Noord-Holland. Natuur verdwijnt, steden breiden uit, centra voor distributie en dataopslag worden groter, infrastructuur van wegen verandert en ook duurzame initiatieven als windmolenparken en zonneweides vragen om een plek. Daarom wil Landschap Noord-Holland zo snel mogelijk nieuwe gebieden aankopen om zo meer natuur veilig te stellen voor de eeuwigheid. De eerste aankoop vanuit het Noord-Hollands Natuurfonds was afgelopen zomer een feit. In ’t Zand, in de kop van Noord-Holland, bij Natuurgebied De Mosselwiel heeft Landschap Noord-Holland ruim 42.000 m2 agrarische grond gefinancierd met geld uit het Natuurfonds. Natuur krijgt hier straks alle ruimte. Voor €7,50 per m2 kunnen donateurs een stukje natuur veiligstellen. De crowdfundingsactie blijft doorlopen. Iedereen die wil kan investeren in een m2 grond op www.landschapnoordholland.nl/natuurfonds.

Het Wildrijk
Het allereerste natuurgebied van Landschap Noord-Holland was een van de bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden in de Zijperpolder. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk. In 1940 werd het door aankoop veiliggesteld. Het bos is nog steeds bijzonder. Ook in deze tijd van het jaar. Overal zie je weelderige stekelvarens, kronkelige paden en bomen met hun takken hoog in de lucht. In het voorjaar is de bodem bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Kijk op www.landschapnoordholland.nl/wildrijk voor een video impressie van dit unieke natuurgebied in deze tijd van het jaar. Boswachter Tim Zutt laat het graag zien.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button