Recensie

Spencer (recensie)

Van Prinses Diana is eigenlijk alles wel bekend. Alles wat ze deed trok de aandacht van de paparazzi. Dat ze het moeilijk had binnen de Koninklijke Familie van Engeland is ook geen geheim. De film die haar eigen achternaam Spencer draagt laat een korte periode van haar leven zien.

Het is de laatste kerst (1991) die ze met de familie moet meemaken. De regie is in handen van Palblo Larrian die al eerder met de film Jackie het leven van Jackie Kennedy verfilmde. In de openingsscène zien we het enorme landgoed Sandringham Estate van de koninklijke familie. In een haast militaire operatie zien we hoe de keukenbrigade, onder leiding van Chef-kok Darren (Harris), zich voorbereidt op de komst van de familie.

We zien Diana (Stewart) die in een open sportwagen alleen onderweg is. Ze rijdt over verlaten landwegen en is de weg kwijt. Als ze ergens langs de weg stopt, komt Darren toevallig langs en dan blijkt dat ze in de buurt van het landgoed is. Een gebied waar ook haar eigen ouderlijk huis dichtgetimmerd staat. Als ze op het land nog steeds de oude vogelverschrikker met een oude jas van haar vader ziet staan, neemt ze de jas mee. Ondertussen zien we hoe de gasten op het landgoed aankomen. Grote statige Rolls Roys brengen onder anderen Charles (Farthing) en de jonge jongens William (Nielsen) en Harry (Spry).

Weegschaal
Het personeel staat onder de strakke leiding van oud Major Alistair Gregory (Spall). Alles wordt als een strak draaiboek georganiseerd. Traditioneel wordt elke gast op een ouderwetse weegschaal gewogen bij binnenkomst en later bij vertrek. De Major kijkt steeds op zijn horloge, want Diana is er nog niet en het is onbehoorlijk om na de koningin te arriveren. Als Diana uiteindelijk, te laat, arriveert wordt ze naar haar kamer gebracht waar haar favoriete kleedster Maggie net haar kleding binnen brengt.

De kleding is al vast gelabeld voor elke gelegenheid die tijdens deze kerst zal plaatsvinden. De film geeft in een beklemmende sfeer een beeld van de ervaringen die Diana ondergaat tijdens deze kerstdagen. Hierbij ziet ze steeds overeenkomsten met Anna Boleyn de vrouw van Koning Hendrik de achtste die onthoofd werd omdat ze van overspel werd verdacht.

De schrijver Steven Knight, die ook Peaky Blinders schreef, heeft er voor gekozen om een hele korte periode te beschrijven waarbij vooral ingegaan wordt op de details van de koninklijke tradities. Weliswaar ver buiten het zicht van het publiek zijn de leefregels te beklemmend voor Diana. Kirsten Stewart (Charlie’s Angels) is de perfecte Diana. Zij weet de frustratie van haar machteloze positie in al haar facetten weergaloos neer te zetten.

Robot
Wanneer in Engeland een specifiek karakter nodig is dan kom je vaak uit bij Timothy Spall (Mr. Turner, Harry Potter). Zijn rol als de Major is zo’n typisch Engelse aristocraat met een zuur gezicht. Een andere acteur die zijn gezicht in de plooi weet te houden is Jack Farthing die Prins Charles neer zet als een gevoelloze robot. The Queen was deze keer perfect in handen van een iets te lange Stella Gonet (House of Elliott). Diana is bijzonder zorgzaam naar haar kinderen, die goed worden gespeeld door de jonge acteurs Jack Nielen en Freddie Spry. Sean Harris (Mission Impossible reeks) is Chef-kok Darren McGrady. Hij geeft strak leiding in de keuken en helpt Diana in haar moeilijke momenten.

Darren McGrady is in werkelijkheid ook de Royal Kok en is op YouTube te zien waar hij recepten behandelt. Lichtpuntje in Diana’s bestaan is haar kleedster Maggie. Sally Hawkings (The Shape of water) heeft precies de uitstraling die haar rol zo liefdevol maakt. Al met al een goede film met goed gecaste bezetting. Frappant is de hele kleine rol van Emma Darwall-Smidt, die een grote gelijkenis met de echte Camilla Parker Bowles toont. Een film die een ontluisterend inkijk geeft in de anders zo beschermde wereld. Omschreven als een fabel met een tragische waarheid is het zeker een aanrader.

Regie: Pablo Larrain
Met: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Jack Nielen, Freddy Spry, Sean Harris, Stella Gonet, Sally Hawkings, Emma Darwall-Smidt
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button