Den Helder – Het college vraagt de gemeenteraad om de Horecavisie Den Helder ‘Gastvrij en leefbaar’ vast te stellen. Deze visie laat zien waar de gemeente horeca wil stimuleren en waar juist niet. Op die manier wil het college duidelijkheid geven aan ondernemers, vastgoedeigenaren en ontwikkelaars over waar de mogelijkheden liggen voor vernieuwing, innovatie, uitbreiding en/of verbouwing op het gebied van horeca.
“In sommige gebieden, te weten Binnenstad, Willemsoord en centrum Julianadorp (Loopuytpark), willen we horecagroei gefaseerd laten plaatsvinden”, aldus het college. Door de horeca hier te concentreren, wil het college deze plekken aantrekkelijker maken zodat ook meer geld kan worden verdiend. In deze gebieden wil het college waar mogelijk ook terrasmogelijkheden benutten. De reden om dit gefaseerd aan te pakken, is om overaanbod te voorkomen.
Verder wil het college onderzoek doen naar mogelijke verruiming van de openingstijden voor nachthoreca op Willemsoord, eventueel middels nachtvergunning. Ook zijn er in de Horecavisie ontwikkelingsgebieden aangewezen waar volgens het college kansen liggen voor horeca, zoals de Kleine Werf op Willemsoord en de ontwikkeling van het Dijkkwartier.
Horeca niet overal gewenst
In andere gebieden, met name woonwijken en het buitengebied, voorziet de Horecavisie van het college geen groei. Nieuwe op zichzelf staande horeca op deze plekken wordt “in principe niet ondersteund”, zegt het college. Sterker nog, voor het college is het geen punt als horecabedrijven daar verdwijnen en er transformatie plaatsvindt. Ook vindt het college een verdere groei van het aantal fastfoodketens onwenselijk, vanwege de ruimtelijke impact.
De Horecavisie staat in de commissievergadering van 4 december op de agenda. Verder is er op 20 november nog een politieke avond waar de Horecavisie wordt gepresenteerd.