Den Helder – Technisch internetbureau Bitpuma en creatief bureau Druktemaker lanceren, in samenwerking met Scholen aan Zee, de Rijke Schooldag App – een innovatie die het onderwijslandschap verrijkt. Deze app helpt scholen in het voortgezet onderwijs (en binnenkort ook primair onderwijs) om buitenschoolse activiteiten op een efficiënte manier te organiseren, waardoor leerlingen maximale kansen krijgen zonder dat docenten en scholen extra werkdruk ervaren.
De Rijke Schooldag App is een digitaal platform dat scholen, leerlingen, ouders en lokale aanbieders bij elkaar brengt. Zo wordt het organiseren van buitenschoolse, sport- en/of cultuuractiviteiten makkelijker en overzichtelijker. In een stad waar veel gezinnen te maken hebben met lage inkomens, zorgt de app ervoor dat álle kinderen gelijke kansen krijgen, met ondersteuning van subsidies en lokale samenwerkingen.
Hans van Beekum, voorzitter van het College van Bestuur van Scholen aan Zee, benadrukt het belang van de app: “De Rijke Schooldag App maakt het mogelijk dat kinderen in Den Helder toegang hebben tot een rijk aanbod aan activiteiten en begeleiding, ongeacht hun achtergrond. Dit sluit perfect aan bij het doel van het School & Omgeving-programma.”
‘Fijne plek geven’
Ook de Helderse aanbieders zijn enthousiast. “Door hun activiteit in de app te zetten, bereiken ze direct 2300 leerlingen”, vertelt Peggy Avis, projectleider Rijke Schooldag bij Scholen aan Zee. Die activiteiten variëren van sport tot cultuur en van welzijn tot natuur en alles ertussen. Eén van de aanbieders is bloemist Suus Geluk. “Het mooie aan de Rijke Schooldag is dat ik kinderen na schooltijd een fijne plek kan geven, een kopje thee en een praatje. Dat hebben ze niet allemaal. Het is gezellig en daarna gaan ze ook nog naar huis met een zelfgemaakt bloemstuk en een beetje zelfvertrouwen. Veel leerlingen vragen me of ze nog eens terug mogen komen en ik krijg regelmatig een dikke knuffel.” Ze benadrukt ook het belang van ervaring in het bedrijfsleven.
“Leerlingen helpen mij ook weleens met een grote bestelling. Ze hebben dan een leuke activiteit en leren veel over bloemen en hoe een bedrijf werkt.” Ze geeft onmiddellijk toe dat De Rijke Schooldag ook veel vraagt. “Niet het werken met deze leerlingen, maar al het app- en mailverkeer eromheen. Ik ben van mezelf niet zo georganiseerd en daarin raak ik soms echt de kluts kwijt. Soms blijkt dat iemand naar de orthodontist moet, terwijl je je materiaal al hebt ingekocht. Zonde. Of iemand is er niet zonder afbericht. Dan weten we dus niet of een leerling veilig is thuisgekomen. Soms weet ik dat er kinderen zijn die een middag willen helpen, maar daarvoor moet ik eerst een docent mailen, die het dan weer aan die leerlingen moet vragen. Andersom weet ik dat de drempel voor hen vaak te hoog is om het zelf te vragen. Veel gedoe dus. Deze app die dat soort dingen ondervangt, dat is echt de bom.”
Inzichten
De eerste scholen hebben zich al aangemeld en zijn gestart met de implementatie. Karel van der Kuijl en Sander de Roos van Bitpuma en Druktemaker zijn trots. “De interesse in de Rijke Schooldag App is nog groter dan gedacht, we geven wekelijks drie tot vier demo’s, de reacties zijn positief en geven ons al vele inzichten tot verdere doorontwikkeling”.
Alle geïnteresseerden in de Rijke Schooldag App kunnen het digitale informatiepakket en/of een demo aanvragen op rijkeschooldagapp.nl.