Den HelderHollands KroonMaritiem

Havens regio Den Helder als eerste aangesloten op Maritime Single Window

Zeeschepen moeten bij een bezoek aan een zeehaven voldoen aan bepaalde wettelijke meldformaliteiten ten behoeve van de bevoegde autoriteit van de haven, de Douane en Koninklijke Marechaussee en/of Zeehavenpolitie. Voor de grotere Nederlandse havens geldt sinds enkele jaren al een elektronische meldplicht en die zijn dan ook aangesloten op het digitaal loket Maritime Single Window (MSW) Dat is heel praktisch want daarbij wordt al die informatie in één keer aangeleverd en via het MSW loket naar de diverse overheden gestuurd. Bij Port of Den Helder wordt hier al een tijd mee gewerkt.

Ondertussen is door het Ministerie I&W bepaald dat zeeschepen die zich in andere, kleinere zeehavens, melden ook aan deze verplichting moeten voldoen. Om nu te vermijden dat ook die havens moeten investeren in deze ICT-systemen kunnen die havens gebruik maken van de bestaande meldsystemen van grotere havens in de nabijheid.

De havens van Texel (Oudeschild en de Nioz haven), de havens van de gemeente Hollands Kroon (Den Oever, Oude Zeug) en de Marinehaven maken ondertussen gebruik van het meldsysteem van NV Port of Den Helder en zijn dus op deze manier gekoppeld aan het Maritime Single Window. Deze genoemde havens in de regio Den Helder zijn als eerste van alle kleinere havens in Nederland aangesloten op het MSW systeem. De eerste elektronische meldingen van zeeschepen in deze havens hebben inmiddels al plaats gevonden én met succes. “Een knap staaltje van samenwerking”,Havens regio Den Helder als eerste aangesloten op Maritime Single Window aldus Port of Den Helder.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button