Den HelderPolitiek

Gemeenteraad vraagt om betere ondersteuning daklozen

Advertentie:

Den Helder – De ChristenUnie, Behoorlijk Bestuur, De Stadspartij, GroenLinks en Fractie Pastoor dienen bij de raadsvergadering van 19 december samen een motie in over de opvang van daklozen in Den Helder. De vijf partijen willen onder andere dat het college in gesprek gaat met eigenaren van sporthallen om op korte termijn slaapplekken te realiseren.

“Met deze weersomstandigheden hoort niemand buiten te slapen! Als dat wel gebeurt, schiet de gemeente in haar zorgplicht ten aanzien van de meest kwetsbare inwoners tekort”, zo valt te lezen in de motie. Op dit moment kunnen mensen terecht bij de nachtopvang van DnoDoen, maar de partijen stellen dat deze voorzieningen onvoldoende zijn. Het aantal daklozen in Den Helder is het afgelopen jaar dan ook bijna verdubbeld.

Het Leger des Heils helpt, maar moet die ondersteuning volledig bekostigen uit donaties. Daarom wordt het college gevraagd om aan de organisatie een financiële bijdrage te leveren. Daarnaast vragen de vijf partijen het college om in gesprek te gaan met eigenaren van sporthallen en binnen een week slaapplekken te realiseren. Voor 1 februari 2023 willen de raadsleden ook informatie over een structurele oplossing voor de lange termijn.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

 1. Is dat een wethouder of een gemeenteraadslid die daar zo lekker ligt te slapen? Op een bankje in de vrije natuur nog wel, wie heeft dat tegenwoordig nog? Ik denk het niet, want daklozen kunnen geen moties verzinnen die kunnen leiden tot een nog erger problematiek.
  Kom eens met ideeën en moties die dakloosheid en dientengevolge overlast bij de wortel aanpakken.
  Het zal de indieners van de motie wel een goed gevoel geven. Zij laten zien hoe menswaardig zij wel zijn en dus een lintje waardig.
  Hou eens op met die poppenkast en ga eens echt aan het werk.

 2. De extreme kou is bijna voorbij en de gemeenteraadsleden van Den Helder worden wakker…

  In Alkmaar heeft de gemeente duidelijke afspraken omtrent het opvangen van daklozen. DNODoen, die ook in Den Helder actief is krijgt van gemeente Alkmaar een financiële compensatie als zij hotelbedden gebruiken indien zij te weinig capaciteit hebben.

  Als dakloze in Alkmaar heb je dus een warme slaapplek als ze dat zelf uiteraard willen. In Den Helder blijven mensen op straat slapen omdat het niet geregeld is.

  Maar ja, met een riante vergoeding als gemeenteraadslid kun je niet in de zomer bedenken dat er ook wel eens een koude winter aan kan komen. En zijn ze zoals gewoonlijk weer eens te laat..

  Zoals dat gebruikelijk is in deze gemeenteraad.. Kijk naar Port of Den Helder, waar ze ook te laat zijn om een waterstofhaven te worden. Ze worden pas wakker als de dames en heren lezen dat er al meerdere havens subsidies hebben gekregen om de havens klaar te maken om ook te profiteren van waterstof vanaf zee. En in de haven van Rotterdam is de waterstoffabriek al bijna klaar.

  Als ze het tempo van Port of Den Helder gaan aanhouden bij de daklozen, dan zijn de meeste doodgevroren als in April de Winteropvang open gaat.

Wellicht ook interessant

Back to top button