Hollands Kroon

Historische ankersteen verplaatst naar het plein voor de Cultuurschuur

Advertentie:

Wieringerwerf – Al jaren ligt er een grote historische steen in de berm tegenover het bushokje in de Ingenieur Ovingestraat in Wieringerwerf. Deze historische ankersteen is verplaatst naar het plein voor de Cultuurschuur. Dit idee kwam tot stand nadat een betrokken inwoner en het Historisch Genootschap Wieringermeer de gemeente wezen op de historische waarde van deze steen.

Een ankersteen is geen alledaags object. Het is een grote platte steen met een hijsoog. Waarschijnlijk vroeger gebruikt als markering voor vaarwegen. Volgens deskundigen is de steen minstens honderdvijftig jaar oud en komt hij mogelijk uit de negentiende eeuw. De originele kenmerken van de sluitingen en kettingstukken benadrukken de historische waarde van de steen.

De herkomst van de steen gaat terug naar een tijdperk waarin waterwegen van vitaal belang waren voor de regio. Na de oorlog werd deze steen herontdekt tijdens het opnieuw droogmalen van de polder. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar deze en vergelijkbare ankerstenen in Noord-Holland. Dit kan meer informatie geven over ons maritieme verleden.

Bouwontwikkelingen
Door aankomende bouwontwikkelingen is de ankersteen tijdelijk verplaatst van de berm naar het plein voor de Cultuurschuur. Dit heeft gemeente Hollands Kroon in goed overleg met het bestuur van de Cultuurschuur gedaan.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button