Nieuwe Niedorp – Dat de inwoners van Hollands Kroon de gemeenteraad inmiddels goed weten te vinden is tijdens het maandelijkse raadscafé wel duidelijk. Donderdagavond maar liefst zes onderwerpen bij dorpshuis ‘Onder de Kastanje’ in Nieuwe Niedorp. De tafelgasten, die met hun boodschap raadsleden wilden bereiken, kwamen niet alleen uit de directe omgeving van Nieuwe Niedorp, maar ook van Wieringen en uit de Wieringermeer. In de toch best ruime dorpshuiszaal waren stoelen tekort, die overigens snel uit de berging werden bijgeschoven door de griffiemedewerkers. De onderwerpen waren weer divers en actueel, waarbij de raadsleden zich geïnteresseerd lieten informeren.
Omdat onder de Kastanje aan het Paadje in Nieuwe Niedorp ligt, waar volgend jaar de tijdelijke huisvesting voor spoedzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen komt, was het te verwachten dat er een flinke groep buurtbewoners zou zijn en dat was dan ook het geval. Op dit stuk grond schuin tegenover het dorpshuis zijn tussen de 55 en 70 woningen geprojecteerd voor een periode van minimaal tien jaar. De inwoners gingen constructief in gesprek, maar kregen al snel door dat de gemeenteraad geen besluit neemt over dit onderwerp, maar dat zij slechts wensen en bedenkingen kan indienen. Wel werden er aardig wat misverstanden over de tijdelijke huisvesting weggenomen tijdens de gesprekken.
Aan een andere tafel zaten de mannen van het Windcollectief, die bezorgd waren over de toekomst van hun 32 windmolens. De meeste raadsleden zaten echter op de lijn dat er een belofte was gedaan aan de omwonenden. Vanwege de tegenwind pleitte het Windcollectief voor een half jaar uitstel in de besluitvorming, zodat zij de kans kregen om in gesprek te gaan met inwoners van de Wieringermeer om te zien of ze hen een voldoende lucratief aanbod kunnen doen. Het huidige aanbod van gunstige energieprijzen en een bedrag van ruim tien miljoen in vijf jaar voor de gemeenschap in de Wieringermeer werd door een flink aantal raadsleden echter onvoldoende geacht. Het Windcollectief zou daar best verder in willen gaan, maar heeft gewoon geen idee wat dan wel een gunstig aanbod zou zijn, daarom wil het collectief met de inwoners in gesprek.
Aan de derde tafel zat een mede-eigenaar van de Marina uit Den Oever. Deze passantenhaven aan het IJsselmeer ondervond oneerlijke concurrentie van de iets verderop gelegen gemeentelijke passantenhaven aan de Waddenzee. Volgens de ondernemer was dit in strijd met de wet Markt en Overheid, maar wilde wethouder en ambtenaren niet met hem in gesprek.
Houtkachels
Aan de vierde tafel zat Natasja van der Oord met haar gezin, die als astmapatiënt veel last heeft van de uitstoot van houtkachels. Op de plattegrond direct rond haar huis in Oude Niedorp zijn maar liefst 16 houtkachels actief, die sinds de exorbitante gasprijzen vanaf 2022 elke koude avond gestookt worden. Natasja vertelde dat de gemeente Hollands Kroon, in afwijking met andere gemeenten, niet mee wilde doen met het Schone Lucht Akkoord, met als reden dat Hollands Kroon al behoorlijk schone lucht had. Natasja, die regelmatig te maken heeft met ziekenhuisopname als gevolg van de hoeveelheid fijnstof rond haar huis, is zeer verbaasd dat Hollands Kroon het schone lucht akkoord niet wenst te tekenen terwijl het rijk, twaalf provincies en ruim honderd gemeenten dit al wel gedaan hebben.
Omdat er een klein half uur gesprekstijd was per gespreksronde zijn er slecht vier gespreksronden en kon de ‘eenmansfractie Regio Noordkop’ de laatste twee onderwerpen niet bezoeken, maar zag ook aan die tafels een mooie informatie-uitwisseling tussen inwoners en raadsleden.
Het blijft een opmerkelijke zaak dat het Windcollectief Wieringermeer blijft volharden in zijn wens om de te slopen windturbines nog een periode van vijf jaar te laten staan. En het is veelzeggend dat ze bereid is om haar aanbod om de komende vijf tien miljoen euro in de plaatselijke gemeenschap te pompen nog wat verder te verhogen. Zegt u maar met hoeveel… Hoe godsgruwelijk veel geld gaat in die windenergiesector wel niet in om dat je zo voor Sinterklaas kunt spelen als collectief?
Lachwekkend is het ook als de verslaggever van dienst schrijft dat de eigenaren ‘bezorgd zijn over de toekomst van hun 32 windmolens’. Bezorgd over de toekomst! Hoezo bezorgd? Destijds zijn ze willen en wetens akkoord gegaan met het besluit om de turbines vijf jaar na de realisering van het Windpark Wieringermeer te slopen. Ze hadden zich er vijf jaar op kunnen voorbereiden dat de kip met de gouden eieren op hun erf de kop zou worden omgedraaid. En dan nu zeggen dat ze bezorgd zijn….. Wat een lef, wat een brutaliteit! Hier zakt mijn broek vanaf…..
En dan te bedenken dat die vijf extra jaar hun min of meer ook al werd geschonken, omdat ze klaagden dat ze anders de kosten van hun oude molens er niet uit zouden halen. En zo profiteerden ze dubbelop: een molen op eigen er en een gedeelde grotere megaturbine in het nieuwe windpark. En nog is het niet genoeg.
En dan nu weer met een ander argumenten op de proppen komen: duurzaamheidsambities en klimaatdoelstellingen. Nu het ernaar uitziet dat de gemeenteraad terecht de wens van het collectief niet wil honoreren, gooit ze het over een andere boeg: een half jaar respijt, zodat ze de omwonenden kan bewerken en een niet te weigeren aanbieding – geld dat stom is maakt recht wat krom is – kan doen om toch zijn zin door te drijven.
Ik mag toch hopen dat de gemeenteraad voet bij stuk houdt. Natuurlijk, geld is niet te versmaden, maar geloofwaardigheid en betrouwbaarheid zijn onbetaalbaar voor een lokale overheid…..
ik vind het nogal wat dat er 16 gezinnen mogen boeten omdat er 1 iemand last heeft van rook, ik zou zeggen klaag vriend Rutte aan dat hij Russisch gas geboycot heeft, of Zelenski de een pijplijn opgeblazen heeft en de leveranciers afperst over een andere pijplijn die door zijn corrupte land loopt en daarmee half Nederland in de armoe en overlast gestort heeft