Waddenzee – Voor een grootschalig onderzoek naar natuurherstel van schelpdierbanken in de Waddenzee trekt het Waddenfonds € 972.113,- uit. De studie wordt de komende vier jaar uitgevoerd door de Rijksuniversiteit van Groningen in samenwerking met oestervissers, verenigd in NetVISwerk, en het nieuwe WEC in Lauwersoog.
Het onderzoek moet onder andere uitwijzen hoe schelpdierbanken en -riffen het beste beheerd kunnen worden voor een vitaler ecosysteem van de Waddenzee. De totale kosten van het onderzoeksproject Oesterbanken een wereld te winnen zijn € 1.242.113,-.
Een belangrijk onderdeel van de studie is het verschaffen van inzicht in de werkelijke ecologische waarde van oesterriffen en mosselbanken in de Waddenzee. Op basis daarvan kan opnieuw worden beoordeeld welke beschermingsstatus ze verdienen. Er is altijd van uitgegaan dat mosselbanken en oesterriffen een grote rol spelen in het ecosysteem van het Wad; ze dienen onder andere als schuilplaats voor jong waterleven en zijn een belangrijk onderdeel van het voedselweb.
Maatregelen
Daarnaast wordt onderzocht welke maatregelen kunnen leiden tot het herstel van schelpdierbanken en wat dat bij kan dragen aan natuurontwikkeling. Dertig jaar geleden telde de Waddenzee bijna geen mosselbanken meer. De afgelopen tien jaar is het areaal mosselbanken op droogvallende platen weer toegenomen en schommelt sindsdien rond de 2000 hectare. Ondanks de opleving van deze beschermde soort, worden mosselbanken steeds meer overspoeld door Japanse oesters, een exoot die in de Waddenzee niet thuishoort maar het in de Waddenzee juist wel goed doet.
Het onderzoek richt zich onder andere op het ontwikkelen van de beste raapmethode van oesters. Niet alleen op oesterriffen maar ook voor het oogsten van oesters op mosselbanken. Op die manier krijgen mossels meer ruimte om te groeien. De nieuwe raapmethode moet zo weinig mogelijk schade toebrengen aan mosselbanken en de verstoring voor vogels zo beperkt mogelijk houden.
Toolbox
Het bijzondere van het project is dat vissers en onderzoekers samenwerken en daarmee proberen om de karakteristieke mosselbanken op het Wad te herstellen en zelfs te laten groeien. Een belangrijk doel is een verbeterd schelpbankbeheer, dat in de eerste plaats de natuur versterkt en tegelijk vissers ook medegebruik kan geven. Daarvoor ontwikkelen de onderzoekers een toolbox die natuurbeheerders, visser en beleidsmakers handvatten geven voor een goed beheer en een natuurvriendelijke oogst.
Het Waddenfonds ondersteunt het project omdat het goed past bij haar hoofddoelen, zoals het versterken van de onderwaternatuur van de Waddenzee en het vergroten van de natuur- en landschapswaarden in het Waddengebied.