Hollands Kroon

Gemeente en Luyt sluiten langjarige huurovereenkomst

Advertentie:

Den Oever – De realisatie van een nieuw duurzaam dok in de haven van Den Oever komt in zicht. De gemeente Hollands Kroon en Dokbedrijf Luyt BV hebben overeenstemming bereikt over een langjarige huurovereenkomst in de Vissershaven van Den Oever.

Vorige week zijn de contracten getekend. Hiermee kan de gemeente starten met de totale oplevering van de kade zoals afgesproken is tussen beide partijen en kan daarna de verplaatsing van het dokbedrijf definitief worden geregeld. Met Luyt is een termijn van maximaal drie jaar afgesproken om haar nieuwe duurzame scheepsdok te bouwen, maar de inzet van Luyt is om dit dok sneller operationeel te hebben. Het oude dok wordt vervolgens ontmanteld.

Duidelijkheid
De gemeente is dankbaar voor de medewerking van Luyt om haar vertrouwde locatie te verlaten, omdat daarmee ruimte is gecreëerd voor de historische hoek in de Vissershaven. Wethouder Theo Meskers is blij met het resultaat: “Voor de medewerkers en andere havengebruikers is er nu duidelijkheid. Het goede nieuws is daarbij, dat de werkgelegenheid is veiliggesteld. Dat geeft rust in heel veel gezinnen.” Ook Jacoline Luijt is opgelucht dat het huurcontract getekend is: “Ons bedrijf gaat ervan uit dat er nu een goede basis ligt voor de bouw van een succesvol nieuw dok en een werkbare situatie op de kade”.

Deze week start de voorbereiding van de werkzaamheden, waarvoor de gemeenteraad budget beschikbaar stelde. Hiermee wordt de benodigde kadevloer en ondergrondse infrastructuur gerealiseerd. In het contract is afgesproken dat de gemeente het terrein ijs en weder dienende in april oplevert aan Luyt.

Verplaatsingsproces
Met het sluiten van de huurovereenkomst is het verplaatsingsproces van Luyt binnen de Vissershaven nog niet afgerond. Gemeente en Luyt zijn overeengekomen de nu nog openstaande punten op korte termijn op te lossen. Centraal daarin staat de vraag welke kosten, inherent aan de lange vertraging én het kostenneutraal verplaatsen uit oogpunt van het publieke belang, aan welke partij toegewezen moet worden.

Luyt houdt zich al sinds 1960 bezig met de nieuwbouw van schepen en het verrichten van onderhoud en reparaties aan schepen van de Wieringer vloot en (inter-)nationale vloot. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van lieren van eigen fabricaat. Om het werk goed te kunnen uitvoeren heeft Luyt sinds de beginjaren in de Vissershaven een eigen scheepsdok in bedrijf om schepen droog te zetten. Het dokbedrijf is onlosmakelijk verbonden met de binnendijks gelegen machinefabriek van Luyt. Het belang van het scheepsdok is evident voor het behoud van werkgelegenheid en de versterking van de visserij en havengebonden industrie in Den Oever. Met de realisatie van de verplaatsing van het dokbedrijf wordt voldaan aan de herontwikkelingsplannen van de Vissershaven.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button