Hollands Kroon

Tulpenkeurders direct ‘in de flow’

Adverentie

Breezand – Afgelopen weekeinde vond de eerste Tulpenkeuring van het nieuwe seizoen in Museum Oud Anna Paulowna plaats. Bram Klaver was met slechts 9 strafpunten de beste keurder van de week.

In de Agratechniek Senioren won Martijn Pijnacker met 10 strafpunten. Zoon Jesper Pijnacker behaalde met 11,5 strafpunten de eerste plaats in de Van Dooren Transport Junioren. Het strafpuntenaantal laat zien dat de tulpenkeurders direct in de juiste flow zaten.

Het juryoordeel varieerde van 5 tot 8,5 strafpunten. De poten van de gele tulp Lion’s Glory werden met een 8,5 het hoogst beoordeeld. Meerdere potten tulpen hadden last van ‘nekken’. Er wordt van ‘nekken’ gesproken als de onderkant van de bloem boven het blad uitsteekt. De verhouding klopt niet, denk aan Langnek uit de Efteling. De tip van Ted, één van de juryleden, bedroeg dan ook: ‘2020 begint genekt’. De tulpenkeurders vonden de potten tulpen welke last hadden van ‘nekken’ lastig om te beoordelen.

Taarten en worsten
Drieëntachtig deelnemers gingen afgelopen weekeinde de strijd aan voor de taarten en worsten. In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse vervulde Bram Klaver de eerste plek. Peter Klaver (10 punten) volgde op de tweede en Ruud de Waard (10,5) volgde op de derde plaats. Martijn Pijnacker won de taart in de Agratechniek Senioren. De tweede plaats evenals de worst ging naar Nick van der Wereld (11). Kees van der Wereld werd met 11,5 strafpunten derde. Bij de Van Dooren Transport Junioren wist Jesper Pijnacker het juryoordeel het best te evenaren. Suus van Lierop (13) won het worstenpakket, zij werd tweede. Saskia Klaver (16) werd derde. Het trio P.A.M. Klaver bestaande uit Peter, Bram en Saskia Klaver werd eerste in de Rabobank triocompetitie.

Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Schroom niet en maak een plekje vrij in de agenda! Komend weekeinde is de tweede keuring van dit seizoen. Vrijdag 17 januari van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag 18 januari van 9.00 tot 15.30 uur. Bij het meedoen van zes keuringen valt de keuring met de meeste strafpunten af. Wie afgelopen weekend niet heeft meegedaan kan nog deelnemen voor een plek in het totaalklassement. De locatie: Museum Oud Anna Paulowna, aan de Zandvaart 5 te Breezand. Voor meer informatie en overige uitslagen, zie www.tulpenkeuring.nl, Facebook, Instagram en Twitter.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button