Sport

Meer ouderen in beweging dankzij OldStars-programma

Regio Noordkop – “Over twintig jaar is een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder. De jeugd heeft de toekomst, maar voor sportverenigingen ook zeker de ouderen. We willen daarom nog meer clubs ouderenvriendelijk maken.” Nanda Timmerman van Team Sportservice heeft het over het programma OldStars van het Nationaal Ouderenfonds. Het sportloket van de gemeente heeft de ambitie om meer OldStars-aanbod in de regio aan te bieden.

Doel van het programma is dat het verenigingsleven een positieve bijdrage levert aan de levenskwaliteit van ouderen. OldStars zet sport in als middel om ouderen te laten bewegen, samen te laten komen en van betekenis te zijn binnen de club. Timmerman: “Met OldStars biedt het Ouderenfonds aangepaste spelvormen op latere leeftijd. In principe kan iedereen meedoen, maar in eerste instantie is het bedoeld voor 55-plussers. Het is heel laagdrempelig. Sport is niet het doel, maar een middel om actief en sociaal bezig te zijn.”

Eens per week
Een ouderencommissie zorgt voor de organisatie en een trainer begeleidt de deelnemers. “Het aanbod is gedurende het hele jaar overdag en doordeweeks. Wij adviseren om te starten met een keer per week, in de ochtend. Mocht de behoefte groter zijn, dan kun je dit als club uitbreiden.”

Het Ouderenfonds en Team Sportservice bieden ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van OldStars Sport bij een vereniging. “De vereniging slaat twee vliegen in een klap: ze draagt bij aan het doel om meer 55-plussers aan het sporten te krijgen. En nieuwe leden betekenen ook extra vrijwilligers, kantine-inkomsten en een betere benutting van de accommodatie.” Er zijn allerlei varianten binnen OldStars Sport mogelijk: walking football,  walking handball, walking basketball,  walking rugby, walking hockey, walking korfball, tafeltennis, tennis, running, volleyball, waterpolo en cycling.

Interesse of vragen?
Meer weten over OldStars Sport? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Nanda Timmerman ntimmerman@teamsportservice.nl of het projectteam van OldStars Sport via info@oldstars.nl.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button