Defensie

Zr.Ms. Groningen teruggekomen in Den Helder

Den Helder – Patrouilleschip Zr.Ms. Groningen is woensdag 13 januari teruggekomen uit Defensie Caribisch Gebied Door een technisch mankement moest de inzet van dit schip eerder stoppen dan gepland. De ingewikkelde reparatie kan het beste in Nederland uitgevoerd worden.

De bemanning mag gaan genieten van een welverdiend verlof na haar inzet van drie maanden. De vervroegde terugkeer is noodzakelijk vanwege een defect aan de stuurboord as. De NH90 maritieme gevechtshelikopter aan boord van de Groningen gaat mee terug naar Den Helder.

Geen vervanging
Op korte termijn gaat er geen vervangend schip naar het Caribisch gebied. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied neemt de taken over.

Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan dan kan de marine alsnog een schip die kant op sturen. Bijvoorbeeld na een natuurramp. Daarnaast heeft de marine permanent het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Holland-klasse
Zr.Ms. Groningen is 1 van de 4 patrouilleschepen van de Holland-klasse. Dit zijn flexibel inzetbare schepen voor de bewaking van kustwateren. Naast antiterrorisme- en antipiraterijoperaties, worden deze zogenoemde ocean-going patrol vessels (OPV) ook ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button