Den Helder

D66 strijdt lokaal en landelijk voor behoud Lange Jaap

Huisduinen – D66 strijdt zowel lokaal als landelijk voor het behoud van vuurtoren Lange Jaap. Kamerlid Tjeerd de Groot heeft Kamervragen ingediend, onder meer over de staat van het rijksmonument. Maandag komt het Kamerlid op bezoek in Huisduinen om de vuurtoren te bekijken en om het gesprek met de burgemeester en omwonenden aan te gaan.

De Groot: “Problemen met de Lange Jaap zijn al sinds de jaren 90 bekend. Het is onbestaanbaar dat er nog niets is gebeurd. Als het probleem zolang genegeerd is dan is minister Harbers het aan Huisduinen verschuldigd om tot het uiterste te gaan om het rijksmonument te behouden.” In de wanden van de vuurtoren van Den Helder zijn grote scheuren ontstaan. Daardoor bestaat het risico dat de Lange Jaap kan instorten. De omgeving is afgesloten en veilig gesteld.

Beeldbepalend icoon
Vuurtoren de Lange Jaap is belangrijk, cultureel historisch erfgoed. Het is een beeldbepalende icoon voor Huisduinen, Den Helder en de Regio. Het 63 meter hoge bouwwerk is de hoogste vuurtoren van Nederland. Bij helder weer is het licht van de toren op 54 kilometer afstand zichtbaar. Het rode bouwwerk uit 1877 is sinds 1988 een rijksmonument.

D66-Kamerlid De Groot bezoekt maandag rond 16.30 de vuurtoren en gaat daarna in het dorpshuis van Huisduinen in gesprek met onder meer de burgemeester en dorpsbewoners.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. lekker punten scoren.

    nog een week voor het eindrapport ingediend wordt.

    (een blik vooruit: “Niettegenstaande de iconische en monumentale status; alsmede de bijzondere plaats die onderhavig bouwwerk (plaatselijk bekend als “De Lange Jaap”) inneemt in het hart van de plaatselijke bevolking; kan uit de huidige staat waarin deze vuurtoren zich bevindt niet anders worden geconcludeerd dan dat er een onaanvaardbaar gevaar voor instorten bestaat. Teneinde de plaatselijke bevolking en omgeving voor dit instortingsgevaar te behoeden; raden wij aan het bouwwerk zo spoedig mogelijk te slopen.” )

    1. Volgens mij hebben alle partijen in Den Helder zich collectief ingezet voor behoud van de Lange Jaap. Elke vorm van extra aandacht is daarvoor mooi meegenomen.

Back to top button
%d bloggers liken dit: