D66 strijdt lokaal en landelijk voor behoud Lange Jaap

Huisduinen – D66 strijdt zowel lokaal als landelijk voor het behoud van vuurtoren Lange Jaap. Kamerlid Tjeerd de Groot heeft Kamervragen ingediend, onder meer over de staat van het rijksmonument. Maandag komt het Kamerlid op bezoek in Huisduinen om de vuurtoren te bekijken en om het gesprek met de burgemeester en omwonenden aan te gaan.

De Groot: “Problemen met de Lange Jaap zijn al sinds de jaren 90 bekend. Het is onbestaanbaar dat er nog niets is gebeurd. Als het probleem zolang genegeerd is dan is minister Harbers het aan Huisduinen verschuldigd om tot het uiterste te gaan om het rijksmonument te behouden.” In de wanden van de vuurtoren van Den Helder zijn grote scheuren ontstaan. Daardoor bestaat het risico dat de Lange Jaap kan instorten. De omgeving is afgesloten en veilig gesteld.

Beeldbepalend icoon
Vuurtoren de Lange Jaap is belangrijk, cultureel historisch erfgoed. Het is een beeldbepalende icoon voor Huisduinen, Den Helder en de Regio. Het 63 meter hoge bouwwerk is de hoogste vuurtoren van Nederland. Bij helder weer is het licht van de toren op 54 kilometer afstand zichtbaar. Het rode bouwwerk uit 1877 is sinds 1988 een rijksmonument.

D66-Kamerlid De Groot bezoekt maandag rond 16.30 de vuurtoren en gaat daarna in het dorpshuis van Huisduinen in gesprek met onder meer de burgemeester en dorpsbewoners.

Mobiele versie afsluiten