Hollands KroonVideo

Onthullend boek over Duitse kroonprins

Advertentie:

Van oorlogsmisdadiger tot alleraardigste man en rokkenjager: de Duitse kroonprins Wilhelm kreeg veel typeringen en was een vat vol tegenstrijdigheden. Dat valt op te maken uit het nieuwe boek over de man die 100 jaar geleden als banneling op Wieringen belandde na het verliezen van de Eerste Wereldoorlog. Zaterdag werd het eerste exemplaar overhandigd aan de directeur van Huis Doorn, waar de kroonprins’ vader Keizer Wilhelm verbleef.

John Dehé uit Zuidoostbeemster en Paul von Wolzogen Kühr uit Stroe hebben zich het afgelopen jaar ondergedompeld in het leven van kroonprins Wilhelm. Het verhaal dat hij zich op Wieringen als charmeur en vrouwenverslinder gedroeg is redelijk bekend. De schrijvers wilden in hun boek het complete beeld van de kroonprins neerzetten. Ze stuitten daarbij op verhalen die bij het grote publiek niet of nauwelijks bekend zullen zijn.

Op de dijk die vroeger het oude eiland Wieringen beschermde, vertellen de schrijvers over hun zoektocht naar man achter de keizerlijke titel. “Wilhelm heeft deze plek vanaf het begin dat hij hier kwam in 1918 bezocht. Nu zie je daar het Robbenoordbos, maar toen was daar de Zuiderzee. Hier zat hij te mijmeren over een terugkeer naar Duitsland”, vertelt Paul von Wolzogen Kühr.

De kroonprins vluchtte in november 1918 naar Nederland. Eerst was een plek op Urk voor hem bedacht, maar omdat daar TBC was uitgebroken werd hij op Wieringen geplaatst. Omdat Nederland neutraal was, zaten ze behoorlijk met de man in de maag. Hij werd door de Geallieerden als oorlogsmisdadiger bestempeld.

Lees verder bij mediapartner NH

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button