Den Helder

Schadeclaim onkruidbestrijder aan gemeente Den Helder vrijwel volledig afgewezen door rechter

Den Helder – De schadeclaim van onkruidbestrijder P.C. Van der Wiel aan het adres van de gemeente Den Helder is door de rechter bijna volledig afgewezen. De claim bedroeg oorspronkelijk 1,9 miljoen euro, maar werd in mei vorig jaar met een half miljoen naar beneden bijgesteld. De rechter oordeelt nu dat de onkruidbestrijder recht heeft op een ton, voor verlies door materieel- en personeelskosten.

Al in 2011 oordeelde de rechter dat de gemeente Den Helder inderdaad verkeerd had gehandeld bij de aanbesteding voor het onkruid- en veegbeheer. Het Duitse bedrijf Alba had met de laagste prijs ingeschreven en kreeg de opdracht. Van der Wiel stapte naar de rechter omdat de Duitse concurrent niet de juiste certificering zou hebben. Daarin kregen zij gelijk. Van der Wiel wilde een schadevergoeding voor al het misgelopen werk. In totaal bijna twee miljoen euro. De gemeente ging in verweer tegen de hoogte van die claim.

Een ton in plaats van 2 miljoen
In mei vorig jaar stelde Van der Wiel de eigen claim naar beneden bij, naar 1,3 miljoen euro. De gemeente liet daarop weten dat zij er sterk rekening mee hielden dat het oordeel van de rechter uiteindelijk siginificant lager uit zal vallen. Dat blijkt te kloppen: In totaal moet de gemeente €107.865,30 betalen, zo oordeelt de rechter nu. De claims van het bedrijf met betrekking tot proces- en advocaatkosten waren uiteindelijk al een stuk hoger dan dit bedrag. Zo vroeg Van der Wiel €95.587,75 voor de kosten van haar advocaat.

De rechter ging er niet in mee. Er was onvoldoende onderbouwing of geen wettelijke grondslag voor de verschillende kostenposten die het bedrijf naar voren bracht. Het is in veel gevallen lastig te beoordelen of de verliezen niet door vervangende opdrachten gedekt konden worden. Van der Wiel had kostendekkend ingeschreven op de aanbesteding.

Tegen het vonnis kan binnen drie maanden hoger beroep worden ingesteld

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button