Den HelderJeugd

Design (y)our future

Den Helder – Het ROC Kop van Noord-Holland biedt bijna twintig opleidingen binnen techniek, ICT en autotechniek. Veel vrouwen weten de weg naar deze opleidingen te vinden en hebben het er prima naar hun zin. Maar nog steeds weten niet alle meiden dat een technische opleiding prima bij ze zou passen. Daarom organiseerde het ROC 14 februari samen met Microsoft en VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek een Design (Y)our Future-dag voor bijna zeventig meiden van het RSG Wiringherlant.

De leerlingen kregen in groepjes uitleg over verschillende dingen. Zo ging er een groep aan de slag met de robotkatten, die in de zorg gebruikt worden voor dementerende of eenzame ouderen. Een ander deel kreeg les over datacenters, van vrouwelijke collega’s van Microsoft. De leerlingen programmeerden ook een robot, zetten een deel van een computer in elkaar en stelden een 3d-printer in. Ondertussen noteren de leerlingen in hun werkboek wat ze ervan vinden, of ze iets herkennen en of ze zelf nog meer functies kunnen verzinnen.

Design (Y)our Future is een samenwerking tussen Microsoft en VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Tijdens dit creatieve evenement gaan 100 meisjes van het voortgezet onderwijs aan de slag met het ontwerpen van hun toekomstige professionele rol in de samenleving. Dit doen zij door te verkennen wat de banen van de toekomst zijn en welke nieuwe vaardigheden je hier voor nodig hebt. Zij leren in te zien hoezeer STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics)-vakken een rol spelen bij alle toekomstige vraagstukken en innovaties die mens en maatschappij nodig zullen hebben.

Eigen studenten
De geprogrammeerde robot (een ‘battlebot’) wordt gedemonstreerd door twee van onze eigen studentes. “We hebben wel wat meiden in de klas, maar niet veel. Wat jammer is, want de opleiding is écht heel leuk als je houdt van ontwerpen, iets verzinnen en dan maken en doorgaan tot het je lukt. Ik zit soms thuis nog te programmeren voor een schoolopdracht. Die projecten zijn het allerleukste.”

Het is goed om alle jongeren bewust te blijven maken van hun opties en mogelijkheden. Een deelneemster vatte het mooi samen: “Wat kun je eigenlijk veel kanten op binnen ICT en techniek, dat wist ik eerlijk gezegd niet!”

Benieuwd naar de ICT-opleidingen en technische opleidingen? Kijk op www.rockopnh.nl

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button