Noord-Holland

Schaatsupdate: laatste schaatsdag, dooi komt eraan

Advertentie:

Noord Holland – Op deze zondag kan nog volop worden geschaatst en het zal dan ook druk worden op de diverse sloten, ondergelopen weilanden, ijsbanen, grachten en grote plassen. Het is de laatste schaatsdag, want vanaf maandag is het over met de schaatspret en treedt de dooi in. Het ijs is dan snel onbetrouwbaar door oplopende temperaturen en bovendien valt van tijd tot tijd regen.

Op deze zondag is het prima weer om de schaatsen onder te binden. De zon schijnt volop en zeker vanochtend is het koud met op veel plaatsen nog lichte tot matige vorst. Door een matige en op grote wateren soms vrij krachtige zuidoostenwind voelt het ijskoud aan met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden. Door de matige tot strenge vorst van afgelopen nacht is de ijsvloer weer 2-3 centimeter dikker dan gisteren.

Vanmiddag neemt de sluierbewolking vanuit het westen geleidelijk toe en dat is de voorbode van heel ander weer na het weekend. De temperatuur stijgt nagenoeg overal tot boven het vriespunt. In het noorden en midden wordt het maximaal 1 tot 3 graden, maar in het zuiden kan het 4 tot lokaal 6 graden worden. Omdat de aangevoerde lucht vrij droog is zal het ijs niet dooien.

Doe voorzichtig op deze laatste schaatsdag

Voorzichtigheid blijft ook vandaag geboden. Vooral door drukte kan het ijs worden aangetast en ook zijn er altijd wel zwakke plekken in het ijs. Toch ligt op veel plaatsen een ijslaag van 7 tot 13 centimeter. Schaats niet op plekken waar sneeuw ligt. Ook bij bruggen is het ijs altijd minder dik en schaats natuurlijk ook niet waar een groep (water)vogels zit. Meer tips zijn hier te vinden

Grote passen en meren zoals de Loosdrechtse Plassen, het Nannewiid, het Veluwemeer en het Henschotermeer hebben een flinke ijsvloer en daar kan het ijs vandaag een prima schaatsdikte hebben van ongeveer 7-10 centimeter. Ook op de Poel bij Amstelveen en de Veerplas bij Haarlem is het prima schaatsen en dat is eveneens het geval op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

Bron: WeerOnline

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button