Hollands KroonPolitiekVideo

Groenlinks Hollands Kroon voert actie tegen datacenterbeleid (video)

Advertentie:

Middenmeer – De lokale afdeling van Groenlinks voerde, bij de hoofdingang van het datacenter van Microsoft bij Agriport, actie tegen het datacenterbeleid in de gemeente Hollands Kroon. Leden van de partij rolden de symbolische rode loper voor Big Tech uit de Verenigde Staten op en er kwam een groene loper voor het verduurzamen van lokale bewoners en bedrijven voor in de plaats.

De partij nodigde Tweede Kamerlid Suzanne Kröger uit om mee te praten over landelijk datacenter beleid. Momenteel zijn daar nog geen landelijke richtlijnen voor en dat is de politieke partij, zowel lokaal als landelijk, een doorn in het oog. Fractievoorzitter Lilian Peters vindt dat de lokale politiek niet in staat is de omvangrijke deals met grote bedrijven te sluiten: “Met de fractie hebben we de duizenden documenten nageplozen die met deze deal te maken hadden en dat is met de 15 uur in de week die je als raadslid hebt eigenlijk niet te doen.” Kröger sluit zich daarbij aan: “Er zijn in korte tijd veel datacenters bij gekomen en het legt beslag op ruimte en het heeft een enorm energiegebruik. We hebben al veel intensieve landbouw en industrie. Als je nog een energieslurpende bedrijfstak toevoegt moet je kijken of het allemaal pas, en dat is nou echt een discussie die in Den Haag gevoerd moet worden.”

De datacenters die er al staan hoeven niet weg, wat Groenlinks betreft. “Daar is weinig aan te doen” zegt Peters, “wat we wel willen doen is om het landschappelijk in te passen, dat schiet nu nog niet echt op, dus we helpen een handje door hier boompjes en takken te planten. Daarnaast helpen we de biodiversiteit door vetbollen met zaden rond te strooien, en er moeten natuurlijk geen datacenters meer bij.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button