Den HelderPolitiek

Raad wacht op evaluatie voor afschaffen eigen bijdrage WMO-Taxi

Den Helder – De gemeenteraad heeft de eigen bijdrage van één euro voor de WMO-Taxi nog niet direct afgeschaft, maar wacht de evaluatie van het beleid, welke al gepland staat op 1 maart, af. Wel lijkt de raad in geheel achter het afschaffen te staan. Tijdens de raadsvergadering maandagavond werd een voorstel om de eigen bijdrage direct af te schaffen afgeraden door wethouder Biersteker.

Een jaar geleden besloot de raad namelijk dat het beleid eerst geëvalueerd zou worden. Het zou volgens de wethouder zonde zijn niet te wachten op alle data die verzameld is door de ambtenaren en nu halsoverkop over te gaan tot afschaffing. Behoorlijk Bestuur, D66, Samen Actief, GroenLinks en de PVV wilden in eerste instantie niet wachten en ook met terugwerkende kracht alle betaalde bijdragen teruggeven aan de inwoners. Wethouder Tjitske Biersteker noemde die insteek ‘bijzonder’, gezien de timing en het feit dat het ingaat tegen het door de raad aangenomen beleid. Daarnaast kost de afschaffing de gemeente jaarlijks €50.000,-.

Bijeenkomst in de Vredeskerk
Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in de Vredeskerk vorige week donderdag lieten meerdere fracties al weten de eigen bijdrage te willen afschaffen. De reden: Verschillende signalen vanuit de samenleving die erop wijzen dat het systeem niet werkt. Zeker voor ouderen die niet handig zijn met digitale middelen blijkt de betaling een opgave. Facturen komen niet binnen of te laat en inwoners krijgen aanmaningen voor openstaande rekeningen van €1,-. Al met al lijkt het systeem meer te kosten dan het oplevert. Frans Klut van D66 voegde daaraan toe dat het systeem drukt op het milieu, omdat afrekenen zo lang duurt, en dat het qua privacy discutabel is. Carla van Driesten van Samen Actief gaf aan dat de bijeenkomst in de Vredeskerk goed liet zien dat het systeem van de eigen bijdrage ongewenst is.

Harmen Krul van het CDA riep op om toch te wachten en te beslissen na de evaluatie over twee weken. De gemeenteraad stemde vervolgens unaniem in met een motie waarmee het college werd opgedragen om bij de evaluatie van het beleid, die dus plaatsvindt op 1 maart, ook te laten zien wat de afschaffing van het beleid voor gevolgen zou hebben. Zo kan de raad een zorgvuldige overweging maken op basis van de werkelijke getallen. Petra Bais van de VVD kondigde aan dat haar partij wil gaan kijken naar een algemene evaluatie van het vervoersbeleid in Den Helder. De PvdA steunde die wens.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button