Den Helder

Nieuwediepers tonen stadstattoo’s bij opening expositie: “Trots op mijn stad”

Advertentie:

Den Helder – Tattoo’s van Lange Jaap, de watertoren en het stadswapen. Tientallen inwoners van Den Helder hebben hun trots voor de stad met inkt vastgelegd op het lichaam. Fotograaf Peter van Aalst zette twaalf Nieuwediepers op de gevoelige plaat voor de tentoonstelling ‘Helderse Trots’, die op Valentijnsdag werd onthuld in het stadhuis.

Stephan Wegman van Citymarketing Den Helder kijkt vol trots rond door de welkomsthal van het stadhuis terwijl hij praat over dit initiatief. “Vorig jaar is het idee ontstaan waarin we de inwoners van Den Helder lieten vertellen hoe trots ze op de stad zijn”, vertelt Wegman. Dat smaakte naar meer en dus werd het dit voorjaar nog grootser aangepakt. “We vroegen hoe de inwoners die trots lieten zien. Daaruit kwamen heel veel inzendingen met tatoeages. Dat waren er zoveel dat we zelfs een selectie moesten maken.” De twaalf gelukkigen zijn tijdelijk levensgroot te bewonderen in het politieke hart van de stad.

Dennis Oosterbaan is één van de twaalf Jutters die een Helders item liet vereeuwigen op zijn lichaam. Centraal in zijn kunstwerk staat het stadswapen, vergezeld door engelenvleugels, verwijzend naar zijn moeders achternaam. Ook Oosterbaan zijn achternaam en geboortejaar staan op zijn rug gegraveerd. Voor de foto moest hij in zijn blote barst poseren midden in de Beatrixstraat. “Dit is gewoon thuis”, is zijn motivatie voor de tattoo. “Als ik de vuurtoren bij terugkomst weer zie, ben ik altijd heel blij. Dat had ik al toen ik bij de marine werkte. Mensen die niet uit Den Helder komen snappen dat niet, die verklaren me altijd voor gek. Ik ben gewoon trots op mijn stad.”

‘Inwoners waarderen hun stad’
Met het doorknippen van het welbekende lintje verklaarde wethouder Peter de Vrij de tentoonstelling even na 14:00 uur officieel tot geopend. “Ik vind het geweldig dat ze dit na vorig jaar weer nieuw leven hebben ingeblazen en een prachtige expositie hebben samengesteld”, vertelt de politicus. Hij mag dan geen tattoo hebben van de havenstad, toch zijn in zijn huis de nodige Den Helder-items te bewonderen. Zo heeft hij beeldjes van de vuurtoren en watertoren in zijn bezit. De Vrij is erg blij met het initiatief. “Het geeft aan dat onze inwoners hun stad nog steeds waarderen om de mooie dingen die we hebben. De tatoeages zijn geweldig mooi gezet, alles aanschouwen is alleen al geweldig.”

De tentoonstelling ‘Helderse Trots’ is tot en met 28 februari tijdens de openingstijden van het stadhuis gratis te bewonderen in gebouw 66 op Willemsoord. Onder de #Verliefdopdenhelder zijn op social media ook veel Helderse kiekjes te bewonderen die de afgelopen periode zijn gemaakt.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button