Noord-Holland

Provincie investeert ruim twaalf miljoen euro in verkeersveiligheid lokale wegen

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De provincie Noord-Holland levert in 2024 een bijdrage van € 12,2 miljoen aan verschillende lokale verkeersprojecten die zorgen voor veiligere wegen en betere fietspaden. Onder meer de Hartweg tussen de N241 en Winkel wordt aangepakt.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Het aantal verkeersslachtoffers neemt nog steeds toe, vooral onder fietsers. De provincie komt in actie om dit te keren. Door educatie en bewustwordingscampagnes zoals als Mono en BOB, en door het verbeteren van onze provinciale wegen en fietspaden. Gemeenten maken goed gebruik van de subsidies om ook lokale wegen en fietspaden verkeersveiliger te maken. Zo werken we samen aan minder verkeersslachtoffers.”

In 2023 is ruim € 3 miljoen geïnvesteerd in acht projecten in de Kop van Noord-Holland. Zo doet de provincie een bijdrage van € 702.000,- aan de reconstructie van de Hartweg tussen de N241 en Winkel, gemeente Hollands Kroon. De weg wordt ingericht als een veilige tachtig kilometer per uur weg en de snelheid wordt bij een aantal kruisingen verlaagd naar vijftig kilometer per uur. Op twee kruisingen komt een middeneiland voor een veilige oversteekplaats voor fietsers.

Comfortabele en veilige doorfietsroutes
De provincie streeft naar nul verkeersslachtoffers in 2050. De meeste ongelukken gebeuren op lokale wegen en fietspaden. Ook wil de provincie de bereikbaarheid van de Noord-Hollandse regio’s met de fiets flink verbeteren. De subsidieregeling kleine infrastructuur is daarom ook bedoeld voor het opwaarderen van regionale fietspaden en het aanleggen van doorfietsroutes. Op het netwerk van doorfietsroutes in de provincie kunnen alle soorten fietsers comfortabel en vooral ook veilig langere afstanden afleggen op de fiets.

In 2023 is door de provincie € 14 miljoen subsidie verleend aan 24 infrastructuurprojecten in de verschillende Noord-Hollandse regio’s. Het volledige subsidiebedrag is in 2023 aangevraagd, er zijn zelfs vijftien projecten afgewezen omdat de subsidiepot leeg was. Verkeersveiligheid staat ook bij gemeenten hoog op de agenda.

Fietsstraat in Tuitjenhorn
Het plannen en uitvoeren van infrastructuurprojecten heeft een lange doorlooptijd. Vorig jaar werden verschillende projecten opgeleverd die mede zijn gefinancierd vanuit de subsidieregeling kleine infrastructuur uit de jaren daarvoor. Met de € 550.000,- subsidie van de provincie uit 2022 is de Kalverdijk in Tuitjenhorn (gemeente Schagen) veiliger ingericht. De Kalverdijk is voor alle verkeersdeelnemers veiliger geworden en vooral fietsers krijgen meer ruimte. De weg is ingericht als een fietsstraat, als onderdeel van de doorfietsroute tussen Warmenhuizen en Schagen.

Fietsstraat Kalverdijk in Tuitjenhorn. Foto: Provincie Noord-Holland.

De provincie werkt niet alleen aan de veiligheid van de eigen provinciale wegen, maar stelt jaarlijks ook een subsidiepot beschikbaar voor het verbeteren van lokale wegen en fietspaden. In 2024 is in totaal 12,2 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van wegen en fietspaden door gemeenten in Noord-Holland. Meer informatie over de verkeerssubsidies van de provincie Noord-Holland in 2024 is te vinden op www.noord-holland.nl/verkeerssubsidies.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

 1. Wij hebben de meeste fiets paden.
  En toch fietsen zij massaal over de stoep gras winkel centrum.
  Zij hebben overal lak aan
  Dus waarom al dat geïnvesteer weggegooid geld.
  Gewoon weer snel verkeer voor langzaam verkeer.
  Een dood rijden gaan zij allemaal weer eens normaal opletten!
  Net zoals voetgangers bij een oversteek plaats, zij kijken niet eens of de andere weggebruiker ze gezien heeft, steken als blinde paarden over!
  En wie is de pineut de auto mobilist.
  Die zich blauw betaald. Aan accijnzen wegen belasting en verzekeringen.
  En laten die andere weg gebruikers ook zoals fietsers brommers ed. ook maar eens verzekering en belasting over gaan betalen.

Wellicht ook interessant

Back to top button