Den Helder

Gratis compost scheppen

Den Helder – Verwen de tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost. HVC maakt deze van ingeleverde gft & etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Om bewoners van Den Helder te bedanken voor het scheiden van gft & etensresten biedt de gemeente op 28 maart 2020 gratis compost aan.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond. Zo kan de grond goed regenwater opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen. Op zaterdag 28 maart tussen 10.00 uur en 14.00 uur kan iedereen gratis compost scheppen bij de gemeentewerf aan de Ambachtsweg 25. “Neem zelf zakken of een aanhanger mee! Denk er wel aan dat je de aanhanger afdekt met een zeil of net. Doe je dat niet dan riskeer je een forse boete”, vertelt de gemeente.

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak, maar er verdwijnt ook nog steeds een groot deel in de restafvalbak. Een volle gft-bak levert voldoende groen gas op om 21 dagen lang op te koken of bijna een dag een huis mee te verwarmen! Naast compost van gft & etensresten kan er ook van grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost. Lever grof tuinafval daarom in bij het afvalbrengstation.

Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval is terug te lezen op www.hvcgroep.nl/gft. Op www.compostdag.nl is er meer informatie te vinden over de compostdag.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20), ik was studente aan het Mediacollege in Amsterdam en liep enige tijd stage bij Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button