Overige

De beste tips om energie te besparen in de zomer

Als het buiten warm en benauwd wordt, is je airconditioningsysteem in huis je toevluchtsoord. Maar het kan je energierekening tijdens de heetste maanden behoorlijk oplopen, tenzij je een paar slimme energiebesparende gewoonten aanneemt. Om in de zomer zo weinig mogelijk geld te moeten betalen aan je energieleverancier, kun je daarom gebruik maken van de onderstaande tips die je zowel energie als geld zullen besparen tijdens de warmste periode van het jaar!

Blokkeer de zon
Het kan mooi zijn als de zon door je ramen schijnt, maar het kost je geld. Het is essentieel om de zonwering of jaloezieën op zongerichte ramen te houden om je huis koel te houden. Sommige raambekledingen werken beter dan andere, zoals reflecterende tinten, verduisterende gordijnen en honingraatgordijnen.

Laat je airco tunen
Je dient dit onderhoud één keer per jaar in te plannen, bij voorkeur in het vroege voorjaar. Tijdens een afstelling zal je HVAC-technicus het systeem reinigen, preventief onderhoud uitvoeren, zorgen voor de juiste vloeistofniveaus en andere stappen ondernemen om de energie-efficiëntie te optimaliseren en plotselinge storingen te voorkomen.

Upgrade naar een slimme thermostaat
De nieuwste thermostaten zijn overal te bedienen met een tik op een smartphone, waardoor het gemakkelijk is om dingen een paar graden op te warmen als je niet thuis bent. Veel slimme thermostaten kunnen zelfs je verwarmings- en koelgewoonten leren en anticiperen op je wooncomfortbehoeften om je geld te besparen.

Isoleer je woning
Je wilt warme lucht tijdens de hitte buiten houden en koele lucht binnen houden, dus neem de tijd om je huis te inspecteren op luchtlekken en slechte zolderisolatie. Voor de meest grondige beoordeling kun je overwegen een professionele energie-audit in te plannen waarbij technici infrarood-heatmapping gebruiken om de thermische zwakke plekken van je huis te lokaliseren.

Gebruik plafond- en voetstukventilatoren
Met ventilatoren kun je je thermostaat tot vier graden verhogen zonder dat het comfort vermindert, aldus experts. Zorg ervoor dat je plafondventilatoren in de zomer tegen de klok in draaien en dat je de ventilatoren niet in lege kamers laat draaien. Ventilatoren koelen geen lucht – alleen mensen!

Upgrade naar LED lampen
Verlichting was vroeger een veelvoorkomende bron van ongewenste zomerhitte, maar in dit tijdperk van betaalbare LED verlichting is het niet nodig om in het donker te zitten. LED lampen blijven koel om aan te raken, terwijl ze een fractie van het vermogen verbruiken dat wordt gebruikt door gloeilampen en fluorescentielampen. Maak een plan om alle lampen in je huis te upgraden, ook als je maar een paar lampen per maand koopt.

Houd je ventilatieopeningen vrij
Je airconditioner kan niet efficiënt werken als je ventilatieopeningen worden geblokkeerd door tapijten of meubels. Controleer al je ventilatieopeningen om er zeker van te zijn dat ze open en stofvrij zijn en de lucht naar het midden van de kamer leiden.

Beperk het gebruik overdag
Sommige apparaten – met name drogers en vaatwassers – kunnen ook veel ongewenste warmte afgeven. Wacht tot het donker is om deze en andere grote apparaten te laten werken, zodat je airconditioner niet te veel gevechten tegelijk levert.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button