Den Helder

Den Helder wil een duurzaam warmtenet

Adverentie

Den Helder – Vertegenwoordigers van de gemeente Den Helder, Grondstoffen- en duurzame-energiebedrijf HVC, het Ministerie van Defensie, Woningstichting Den Helder en Willemsoord bv hebben vrijdag een intentieverklaring ondertekend voor de aanleg van een duurzaam warmtenet. De verklaring richt zich in eerste instantie op het vastgoed van de Marinehaven, de gebouwen op Willemsoord en zo’n 3300 woningen in De Schooten, die in bezit zijn van Woningstichting Den Helder. Eind 2022 zal gestart worden met de realisatiefase.

Alle genoemde partijen hebben belang bij de warmtetransitie, geen van de partijen kan dit alleen. Door samen te werken is het mogelijk om op de korte termijn (in 2023) de eerste gebouwen aan te sluiten op een nieuw, duurzaam warmtenet.

De intentieverklaring werd ondertekend in De Witte Raaf op de Nieuwe Haven door wethouder Remco Duijnker, namens de gemeente, Marco van Soerland, directeur Warmte bij HVC, CDR Harold Liebregs, directeur Materieel, Vastgoed en Duurzaamheid Defensie, Robbert Waltmann, directeur Woningstichting Den Helder en Ariane Hoog, directeur Willemsoord bv. Bij de ondertekening waren delegaties van alle bovengenoemde partijen en het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aanwezig.

Nederland aardgasvrij
In Nederland moeten alle gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn en dus op een andere manier verwarmd worden. De partijen die de intentieverklaring hebben ondertekend, hebben het voornemen om gas te vervangen door een warmtenet met aardwarmte als bron. Het doel is een warmtenet dat duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is. Dat betekent dat het schoon is en altijd beschikbaar, ongeacht ontwikkelingen in de wereld. Inwoners zullen dan ook merken dat een warmtenet zorgt voor een warm en comfortabel huis. Wethouder Duijnker van gemeente Den Helder: “Dit is een mooie stap in de verduurzaming voor de gemeente Den Helder, zo bieden we inwoners een extra mogelijkheid voor een aardgasvrije woning.”

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd is warmte die gewonnen wordt uit warm water dat op enkele kilometers van het aardoppervlak ligt. Dat water wordt omhoog gepompt en geeft warmte af via wisselaars aan het warmtenet. Deze warmte wordt via het warmtenet naar gebouwen en woningen geleid. Het afgekoelde water stroomt terug in de aarde om opnieuw op te warmen. Deze vorm van energie is een schoon en betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

3 reacties

  1. Waarom moeten dit soort dingen altijd een aantal dagen voor de verkiezingen er door heen worden gedrukt. Over twee weken kan de nieuwe raad zich over dit vraagstuk buigen.

    Het gaat er niet om dat mensen voor of tegen een warmtenet zijn. Maar gewoon het principe dat de nieuwe raad zelf niet mag beslissen over wat ze wel of niet willen gaan doen.

    Marc Nihot
    Lijsttrekker Helder Onafhankelijk!

  2. Het lijkt mij wenselijk om de rapporten over de stadsverwarming Purmerend te lezen. Verhelderend. In het artikel staat dat alle partijen belang hebben. Vertegenwoordigt Duijker de bewoners van de 3300 huizen, waarvoor wordt beweerd dat zij schone en goedkope energie krijgen ? Wordt deze bewering gestaafd met grondige berekeningen ? Overigens wie betaalt de aanleg ? En kunnen de bewoners individueel zelf hun energierekening betalen ? Nee !

    1. ze rammen toch alles door je strot hier…… burger heeft nul komma nul inbreng, mag alleen lijdzaam toezien en krom liggen voor de ego van het bestuur, het wordt steeds meer Noord Korea hier, het enig verschil is dat er hier schijnverkiezingen zijn, dat maakt het nog erger…..

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: