GR2022DHGR2022HK

Veel mensen richting stembus op eerste dag van de verkiezingen (update)

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De gemeenteraadsverkiezingen zijn nu echt van start. Om 7.30 op maandagmorgen gingen de deuren van de eerste stemlokalen open. In Den Helder en Hollands Kroon kan op maandag en dinsdag op vier locaties tot 21.00 gestemd worden en veel mensen kozen er voor om meteen de eerste dag naar het stembureau te gaan.

In MFC ’t Dorpshuis in Julianadorp moest het maandagochtend nog even op gang komen. Rond een uur of 11 waren er vooral wat oudere stellen langsgekomen en moeders die hun kind net op school hadden afgezet. Bij het stemlokaal in de Vredeskerk in de Schooten was het drukker: Daar kwam het honderdste stembiljet nog voor het middaguur binnen. Rond dezelfde tijd waren er 130 stemmen uitgebracht in De Draaikolk. Op enige onenigheid rondom een vergeten identiteitskaart na verliep de ochtend soepel. Een jongeman komt voor het eerst stemmen, maar wil niet vertellen op wie. “Wel fijn dat het vandaag kon, want morgen en overmorgen ben ik de hele dag niet in Den Helder.”

In vrijheid stemmen is belangrijk
Piet Bolier is voorzitter van het stembureau in de Vredeskerk en is blij met de opkomst. Het is belangrijk dat mensen gaan stemmen, maar ook dat er genoeg mensen zijn om alles in goede banen te leiden: “Kijk maar om je heen in de wereld. Het is een belangrijk goed dat wij met zijn allen in vrijheid kunnen gaan stemmen. Als stembureaulid lever ik daar graag een bijdrage aan.” Met genoeg vrijwilligers komen ze in het stembureau de dag wel door: “We nemen op een dag twee keer een uur rust. Dan kun je bijkomen en ben je daarna weer helemaal scherp. Alles moet heel zorgvuldig gaan.”

Aantal uitgebrachte stemmen in Den Helder, 15.00 uur:
MFC Dorpshuis Julianadorp: 299
Vredeskerk: 240
De Draaikolk: 300
Stadshal De Kampanje: 219

In Anna Paulowna staat er bij De Ontmoeting een rij naar het stemhokje. Het is er al de hele dag druk, weten aanwezigen te vertellen. Parkeren blijkt dan ook wel een opgave. Sommige inwoners verlaten opgewekt het gemeentehuis, anderen zijn minder positief: “Er valt eigenlijk niks te kiezen, maar ik heb toch gestemd”, zo klinkt het. Een oudere man komt uit de bibliotheek gelopen, die ook gewoon open is: “Nee ik heb niet gestemd. Ik stem SGP en die doen niet mee in Hollands Kroon.” Bij Tree in Hippolytushoef zijn rond 15.00 al 300 stembiljetten binnen, vooral van ouderen. Dat is juist de bedoeling vinden ze daar, want juist voor die groep is het belangrijk dat ze deze dagen rustig kunnen stemmen. De ouderen zelf lijken het te waarderen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button