Hollands KroonVideo

BBB bovenaan peilingen in Hollands Kroon, meningen op straat verdeeld (video)

Hollands Kroon – De verkiezingen staan voor de deur, en ook Hollands Kroon gaat stemmen voor de Waterschappen en de Provinciale Staten. De BBB lijkt volgens de laatste peilingen aan terrein te winnen in de gemeente, maar wat vinden de burgers zelf? Zien zij toekomst in de gemeente als agrarische hoofdstad van Nederland, of moet er toch meer ruimte komen voor de natuur?

Als het aan de gemeente en de vele agrariërs in de gemeente ligt wordt Hollands Kroon de nieuwe agrarische hoofdstad in Nederland. Niet gek dus dat de Boer Burger Beweging aan terrein wint bij de kiezers uit de polder. Echter, de huidige stikstofcrisis, het ruime gebruik van pesticiden en de behoefte aan voldoende natuurrecreatie zet deze ambitie onder druk. De boeren leggen teveel druk op de natuur, zeggen sommige partijen, en strengere regelgeving is nodig om de natuur te beschermen. Dat de agrarische sector belangrijk is voor de economie in de gemeente mag duidelijk zijn, maar mag dit ten koste gaan van natuurbehoud? Regio Noordkop vroeg het aan de inwoners zelf.

Hoewel de BBB in de peilingen ruim bovenaan staat, zijn de meningen op straat toch nog verdeeld. “Voor mij is natuur vooral belangrijk”, zegt een winkelende man in Anna Paulowna. “Het stikstofbeleid moet op een goede manier worden uitgevoerd, en ik denk dan toch dat de veestapel moet worden gereduceerd.” De mening van een jongere kiezer in Nieuwe Niedorp staat hier haaks tegenover. Hij vind dat de regels voor de agrarische sector te streng en zijn, en ziet ze het liefst verdwijnen: “Ik ben er fel op tegen. De boeren in Nederland zijn dusdanig goed aan het produceren, de rest van de wereld kan hier een voorbeeld aan nemen.”

Hoewel er in het landelijk debat regelmatig in uitersten wordt gesproken, zoeken de inwoners van Hollands Kroon veelal de nuance op. “Het is heel lastig”, vertelt een vrouw. Zij is voor strengere regelgeving omtrent stikstof en het klimaat, maar: “ik vind wel dat de boeren veelal aan het lijntje zijn gehouden. Ze moesten maar investeren en investeren, en dat vind ik schandalig. Maar om nu te zeggen, we doen helemaal niks, dat vind ik ook geen optie.” Een kiezer in Anna Paulowna hoopt dat alle partijen, van links tot rechts, toch vooral in gesprek blijven. “Het zou mooi zijn als ze één gezamenlijk plan zouden ontwikkelen voor wat betreft de natuur in de toekomst en voor wat betreft de agrarische sector in de toekomst.”

Meer weten over de meningen van de inwoners van Hollands Kroon? Kijk dan de videoreportage hieronder.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button