Den HelderPolitiek

Lid van de Jongerenadviesraad en actief voor een politieke partij, onafhankelijkheid JAR ter discussie

Den Helder – De Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling oordeelde dinsdagavond unaniem positief over het voortzetten van de Jongerenadviesraad (JAR). Wel erkenden vrijwel alle partijen dat het adviesorgaan de afgelopen twee jaar niet helemaal tot zijn recht is gekomen. Daarover moet de raad hand in eigen boezem steken, zo oordeelden GroenLinks, de Stadspartij en Behoorlijk Bestuur. Een voorstel van eerstgenoemde partij, namelijk dat JAR leden niet tegelijkertijd actief zouden mogen zijn voor een politieke partij, zorgde voor enige discussie.

Op de agenda van de commissie stond de evaluatie van de JAR, die twee jaar geleden gelanceerd is. Uit de evaluatie bleek onder andere dat de begeleiding iets anders ingedeeld moet worden en dat het contact met de gemeenteraad beter kon. De JAR heeft zelf allerlei ambities en wil graag meer dingen gaan organiseren voor jongeren: “Na twee pilotjaren van experimenteren, vallen, opstaan, tegenslag en bouwen ligt de basis er om te kunnen doorgroeien naar een effectieve, hechte, diverse, actieve en zelfstandige Jongerenadviesraad. De JAR zelf heeft hiervoor plannen en speerpunten en is enthousiast om verder te gaan”, aldus wethouder Fotigui Camara.

Een beoogde verandering voor de JAR is het verhogen van de minimale leeftijd naar vijftien jaar. Officieel was dit twaalf, maar dit bleek niet werkbaar. De maximale leeftijd is namelijk 25. Het verschil tussen die twee groepen is simpelweg te groot, als was niet iedereen het daarmee eens. Zo zei GroenLinks fractievoorzitter Marije Boessenkool dat er ook twaalfjarigen zijn met verstand van zaken. Een ander voorstel is om de eis dat JAR leden in Den Helder wonen los te laten. Primair omdat veel jongeren gaan studeren en daarom, soms tijdelijk, de stad verlaten. Zij blijven wel nauw betrokken bij Den Helder en mogen daarom lid blijven van de JAR.

Hand in eigen boezem
De commissie leek bereid om de JAR tijd te geven om tot uitvoering van al deze plannen te komen. Volgens Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur moet de raad ook hand in eigen boezem steken als het gaat om het contact met de JAR. Zij kreeg daarover bijval van Frank Loman van de Stadspartij. Hij constateerde dat de jongeren weinig zijn benaderd, ondanks dat er genoeg onderwerpen zijn langsgekomen die betrekking hadden op hun leeftijdsgroep. Er kon door het college één voorbeeld worden gegeven van een agendapunt waarover de JAR een advies had uitgebracht. Dat waren de seniorenwoningen op de Tillenhof in Huisduinen, maar dat advies was enkel aan de VVD. Er waren geen initiatieven vanuit de hele gemeenteraad.

Mag een lid van de JAR de politiek in?
De partijverbindingen liggen gevoelig: Nel Dol van GroenLinks opperde dat het niet wenselijk is dat leden van de JAR ook actief zijn voor een politieke partij. In het verleden is dat wel meerdere keren het geval geweest. Zo stond JAR voorzitter Joëlle Cueche Hernandez vorig jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van het CDA en doet zij nu mee met de Statenverkiezingen. Voor Beter voor Den Helder deed Joris Schutte mee. Hij zit nu in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en was dinsdagavond ook aanwezig.

Glen Krab van Samen Actief was het met GroenLinks eens: Hij noemde het een vreemde zaak dat leden van het onafhankelijk orgaan ook in de commissie of de raad zitten. Wat nou als er straks alleen VVD’ers of CDA’ers in de JAR zitten? Dan is het orgaan niet meer objectief. Schutte, die slechts een paar stoelen naast hem zat, reageerde tijdens de vergadering niet op de opmerkingen van beide partijen. Dit juist vanwege zijn JAR lidmaatschap en de verschillende belangen. Na de vergadering liet Schutte desgevraagd weten dat de JAR vooraf bij het college heeft nagevraagd of hij commissielid zou mogen worden. Na het groene licht is hij pas beëdigd.

GroenLinks fractievoorzitter Boessenkool lichtte het standpunt van haar partij toe. Zij is van mening dat lid zijn van een partij geen probleem is, maar dat Schutte zijn twee functies niet samen zou kunnen vervullen. De schijn van belangenverstrengeling moet volledig worden vermeden: “Het gaat ons om leden die echt politiek actief worden, als raadslid of als commissielid. Op dat moment kun je naar ons inziens de politieke onafhankelijkheid van de JAR niet meer waarborgen.” Wethouder Camara was het hier niet mee eens: “Wij hebben hier naar gekeken en het kan prima gecombineerd worden. De JAR is politiek onafhankelijk en één van de doelstellingen is juist om mensen op te leiden om ook politiek actief te worden. Een dergelijke uitsluiting zou dit juist ontmoedigen.” GroenLinks kondigde aan met een amendement te komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button