Hollands Kroon

Ruzie tussen bewoners leidt tot einde Thuishuis Winkel

Advertentie:

Winkel – Het einde van het Thuishuis in Winkel, een woonvorm voor ouderen die niet alleen willen wonen, is het resultaat van ruzie onder de bewoners en een gebrek aan nieuwe aanwas. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. Ondanks mediation is de oorspronkelijke groep van zes ouderen uit elkaar gevallen en zijn sommige van hen verhuisd. Volgens bestuurslid Petra Borst had het voortraject uitgebreider moeten zijn, zodat vooraf zeker was geweest dat de senioren goed met elkaar overweg konden.

Voorzitter Jeanette de Boer zei bij de opening van het Thuishuis in oktober 2021 dat het een plek moest worden om eenzaamheid tegen te gaan. Er waren zes appartementen gerealiseerd, met een gezamenlijke woonkamer en keuken. Daar konden de ouderen elkaar ontmoeten. Na een tijdje waren alle zes de appartementen gevuld. Het Thuishuis is in eigendom van de Wooncompagnie en die partij besloot eind 2022 de stekker eruit te trekken: De meeste appartementen stonden inmiddels leeg.

Hoe dat kan blijkt uit het jaarverslag: Er waren bewoners die niet met elkaar overweg konden: “De vrijwilligerscoördinator moest onevenredig veel tijd steken in gesprekken met de bewoners. Jammer genoeg kwam er geen oplossing. Uiteindelijk is er zelfs een mediation traject gestart, helaas zonder resultaat”, zo leest het jaarverslag. Bestuurslid Petra Borst ligt toe: “Er ontstond frictie onderling, het matchte niet zo. Hoewel iedereen van te voren wist met wie ze samen zouden gaan wonen en op welke manier bleek de realiteit toch anders.”

Volgens Borst had veel voorkomen kunnen worden met een beter voortraject: “Ik denk dat de bewoners te kort met elkaar kennis hebben gemaakt. Nu merkte je dat er twee groepen ontstonden, dat was niet prettig.” Hoewel de bewoners allemaal hun eigen appartement hadden moest er wel samen worden gekookt. Daar ging het mis. Nadat twee mensen hierom vertrokken is geprobeerd om nieuwe bewoners te werven, dat lukte niet: “Toen bleek dat mensen uit deze buurt er niet op zitten te wachten. We hebben maanden geadverteerd, maar er kwam niemand. Stugge West-Friezen misschien. In Noordwijk bijvoorbeeld, daar heeft het Thuishuis een hele lange wachtlijst.”

Andere activiteiten
Voor de resterende twee bewoners wordt door Wooncompagnie een nieuwe woning gezocht. Borst laat weten dat de vrijwilligers van het Thuishuis wel actief blijven in hun missie om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Zo lanceerden ze de initiatieven ‘Thuis Centrale’ en ‘Thuis Actief’. Daarbij gaan ze langs eenzame ouderen om hen te ondersteunen met een presentje of een dagje weg. Uit de bezoekjes blijkt volgens het jaarverslag dat er wel veel behoefte is aan contact en dat er ook echt sprake is van eenzaamheid. Toch zijn mensen dus huiverig voor een alternatieve woonvorm.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button