Kop van Noord-Holland

Nieuw onderzoek naar herkomst dinoterb

Advertentie:

Noordkop – Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een nieuw onderzoek gestart naar de herkomst van landbouwgif dinoterb, dat al sinds 1998 is verboden. Dat meldt de NOS.

Recent meldde milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat het verboden middel dinoterb op tal van plekken in Noord-Holland voorkomt, onder andere in natuurgebied ‘t Zwanenwater bij Callantsoog.

Dinoterb is een onkruidbestrijdingsmiddel dat sinds 1998 verboden is vanwege de grote risico’s voor volksgezondheid en milieu. Volgens MOB is de aangetroffen hoeveelheid van het middel in het oppervlaktewater een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit in het het gebied en voor de gezondheid van omwonenden.

De milieuorganisatie diende een handhavingsverzoek in bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook GroenLinks, PvdA en CDA in Noord-Holland wilden opheldering over de kwestie.

Onbekend
Het hoogheemraadschap bevestigt dat metingen laten zien dat op meerdere plaatsen in Noord-Holland dinoterb is gevonden. Het is volgens het waterschap onbekend hoe en wanneer de stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Er is geen concrete aanwijzing van een mogelijke bron of een mogelijke overtreding.

“Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, zegt hoogheemraad Jos Beemsterboer, die verantwoordelijk is voor waterkwaliteit.

MOB stelde eerder dat de hoge concentraties dinoterb waarschijnlijk het gevolg zijn van illegaal gebruik in de bloementeelt. Door de hoge concentraties zou er geen sprake kunnen zijn van historische uitspoeling, omdat de metingen hoger uitvallen dan vergelijkbare tests van meer dan tien jaar geleden.

Bollensector verbaasd
De bloembollensector reageert verbaasd op de beschuldigingen. “Wij hebben een onderzoek gedaan langs alle bedrijven die middelen leveren. Wat bleek, niet alleen is dit middel sinds 1998 verboden maar het middel is ook nooit geleverd aan de bollensector”, meldt Jaap Bond, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Het middel werd volgens Bond vooral gebruikt in de aardappelen- en bietenteelt. Ook Bond dringt aan op grondig onderzoek.

Toon meer

Noordkop Centraal

Bovenstaand bericht is afkomstig van Noordkop Centraal, de publieke lokale omroep voor Schagen. Noordkop Centraal is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button