Den Helder

Bewoners mogen voorkeur aangeven over hondenuitlaatbeleid

Den Helder – De inwoners van de gemeente Den Helder kunnen vanaf vrijdag 15 april tot vrijdag 13 mei stemmen over het nieuwe uitlaatbeleid voor honden. Daarin gaat het om waar honden mogen loslopen en welke plekken juist verboden zijn.

Op een eerder moment zijn de ideeën van bewoners hierover gevraagd op het digitale platform Ingesprek.denhelder.nl. De beste vriend van de een, is soms de grootste ergernis voor de ander. Dat is zeker ook het geval als het gaat om het uitlaten van honden en hondenpoep. Belangen van inwoners staan soms haaks op elkaar. Voor het onderwerp hondenpoep is ondertussen een duidelijk beleid aangenomen. Het moet overal worden opgeruimd. Voor het uitlaten van honden wordt op dit moment gewerkt aan heldere keuzes.

Eerder lieten ruim driehonderd inwoners hun mening hierover horen op het het digitale platform. Met deze input en die van de experts krijgen de inwoners nu drie keuzes, met toelichting, voorgelegd op de website. Alle keuzes hebben hun voor- en nadelen.

De drie varianten in het kort:
Keuze 1: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, er zijn ook plaatsen verboden voor honden.
Keuze 2: aanlijnplicht blijft van kracht, loslopen in (grote) gebieden, soms met een hek er omheen. Er zijn ook plaatsen helemaal verboden voor honden.
Keuze 3: op zoveel mogelijk plekken loslopen met de hond, er zijn plaatsen helemaal verboden voor honden.

Op de website zijn ook de samenvatting van en de uitgebreide beleidsuitwerking te vinden en te downloaden. Daaruit blijkt dat acht verschillende varianten de revue zijn gepasseerd. Drie daarvan hebben de stemronde gehaald.

Stemoproep aan alle inwoners
Iedereen mag stemmen. Ook niet-hondenbezitters hebben te maken met het uitlaatbeleid van honden en worden gevraagd hun voorkeur aan te geven. Na deze stemronde besluit het college van burgemeester en wethouders welke keuze zij verder gaat uitwerken. Afhankelijk van de kosten gaat het advies mogelijk nog naar de gemeenteraad voor de finale besluitvorming.

In de huidige situatie is niet altijd duidelijk waarom ergens een losloopgebied is of juist niet. Daarnaast blijkt uit de enquête dat ruim 40 procdent van de respondenten niet tevreden is over de huidige losloopgebieden. Heldere uitgangspunten en afspraken over aanlijnen en loslopen zijn nodig. Zo houdt de gemeente het veilig en prettig voor inwoners met en zonder hond. Ook moet voor iedereen straks begrijpelijk zijn waarom voor bepaalde loslooplocaties wordt gekozen of waarom juist niet.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button