Hollands KroonJeugdVideo

Scholieren Wieringermeer doen verkeersexamen (video)

Adverentie

Wieringerwerf – Het weer kon niet beter. Onder een stralende zon deden 85 leerlingen van de basisscholen in de Wieringermeer mee aan het fietsverkeersexamen. Voor deze kinderen stond donderdag 14 april helemaal in het teken van goed uitkijken, je hand uitsteken en aan de juiste kant van de weg fietsen.

De kinderen waren het er over eens dat het verkeersexamen belangrijk voor ze is. “Zo leer je meer van het verkeer en het is ook gewoon belangrijk, zo gebeuren er minder ongelukken”, vertelt Tiffany, uit groep 7 van de Meertuin in Slootdorp. Haar klasgenootje Mees vult aan: “zo leer je hoe je in het verkeer met elkaar moet om gaan”.

Jan Wouts organiseert het examen vanuit Veilig Verkeer Nederland. Het verkeersexamen is belangrijk, maar er zou wat hem betreft meer aandacht voor verkeersveiligheid moeten zijn. “De basisscholen doen het goed, maar op de middelbare scholen is er weinig aandacht voor. Pas als mensen hun rijbewijs willen halen komen ze dan weer in aanraking met verkeersregels”, merkt Wouts op.

De verkeerssituatie in de Wieringermeer is volgens de kinderen niet heel goed. Ze zijn nog jong, maar veel van hen hebben al eens een gevaarlijke situatie meegemaakt. “Ik fietste een keer samen met mijn moeder en toen vloog er opeens een auto het fietspad op. Je weet maar nooit wat er dan in één keer kan gebeuren”, vertelt Tiffany. “Ik zag een fietser voor me die wilde oversteken en die moest heel hard remmen voor een auto die keihard doorreed”, zegt Wiebe.

Wouts is het met de kinderen eens. “Het grootste probleem is vooral de provinciale weg die door Hollands Kroon heen loopt, de N240. Vooral op die weg vallen regelmatig verkeersdoden”, zegt Wouts. Hij is namens VVN in gesprek met de provincie over de veiligheid op de weg, maar dat verloopt moeizaam. “In Slootdorp moeten veel kinderen nu de weg oversteken om naar school te gaan, dat is voor ons nu een belangrijk aandachtspunt.”

Tim fietst bijna elke dag over de Den Oeverseweg naar school in Slootdorp. “Ik heb af en toe wel dat er een auto aankomt en niet weet wat ik moet doen” zegt Tim. Door die ervaring weet hij inmiddels wel hoe hij het beste met die situatie om kan gaan: “Altijd goed opletten, je niet laten afleiden en als je ziet dat er een auto aankomt dan moet je remmen.”

Van de 85 deelnemers hebben uiteindelijk 82 kinderen het verkeersdiploma behaald.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button