Kop van Noord-Holland

Bruggen en sluizen vanaf 16 april weer open

Advertentie:

Noord-Holland – Het vaarseizoen in het Noorderkwartier gaat zondag 16 april van start. De brug- en sluiswachters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn dan weer actief. Wie wil gaan varen kan op vaarweginformatie.nl zien gedurende welke tijden er wordt bediend. Ook is daar te zien wat de doorvaarhoogte is van vaste en gesloten bruggen.

Het typische polderlandschap in Noord-Holland leent zich uitstekend voor een tochtje door vaarten en sloten. Schippers stuiten onderweg dan soms op een brug of sluis die niet zomaar te passeren is. Vanaf 16 april tot en met 15 oktober worden er wel veertig bediend.

Sommige van die brug- en sluiswachters zijn in dienst bij het hoogheemraadschap, anderen doen het vrijwillig en daardoor hanteren ze bijna allemaal andere openingstijden. Er zijn brug- en sluiswachters die elke dag paraat staan tussen 09:00 uur en 20:00 uur, andere brugwachters houden lunchpauze of bedienen niet in het weekend, of juist alleen in het weekend. Ook voor feestdagen worden soms uitzonderingen gemaakt en een enkele brug- of sluiswachter is hoogzomer langer actief. Er zijn ook bruggen en sluizen die alleen bewegen als dat 24 uur vooraf telefonisch is aangevraagd, en er is zelfs een zelfbedieningssluis met variatie in openingstijden. Vaarweginformatie.nl vertelt precies welke openingstijden de verschillende bruggen hanteren.

Vaarroute plannen
Op vaarweginformatie.nl is nog veel meer informatie voor de waterrecreanten te vinden. De openingstijden van zo’n beetje alle sluizen en bruggen in Nederland staan er op. En ook informatie van jachthavens zoals het aantal ligplaatsen voor passanten; handig bij het plannen van een meerdaagse trip. Die informatie is ook te vinden in de vaar-app Waterkaart live die dagelijks synchroniseert met de website. Met die app is zelfs een vaarroute te plannen en dan is meteen zichtbaar welke bruggen en sluizen de schipper onderweg passeert. Hoe laat die worden bediend en of daarvoor moet worden gebeld, is dus vooraf bekend. Zo is alles bij de hand voor een ontspannen vaartochtje deze lente en zomer.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button