Den Helder

Noordwest en Dijklander verwijzen patiënten digitaal door

Adverentie

Noord-Holland – Het Dijklander Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep kunnen sinds kort patiënten digitaal naar elkaar doorverwijzen. Alle benodigde gegevens komen gelijk op de juiste plek in het patiëntendossier, zonder dat de informatie handmatig overgenomen hoeft te worden. Een belangrijke stap in de verbetering van patiëntenzorg. Het digitaal verwijzen van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis maakt onderdeel uit van VIPP 5 (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Zorginstellingen krijgen via dit landelijke programma subsidie om digitale informatie-uitwisseling met patiënten en tussen zorginstellingen onderling te verbeteren.

De afdeling neurochirurgie van beide ziekenhuizen is de eerste die op deze manier patiënten digitaal verwijst. Voorheen werd een verwijzing via brief, per e-mail of zelfs nog per fax geregeld. De patiëntgegevens moesten eerst uit HiX (het systeem waarin alle patiëntendossiers worden opgeslagen) van het ene ziekenhuis gehaald worden en werden vervolgens door het andere ziekenhuis weer naar hun systeem gekopieerd. Dankzij het digitaal verwijzen komen de patiëntgegevens uit HiX via het Zorgplatform direct aan in het HiX-systeem van het andere ziekenhuis. Naar elkaar verwijzen gebeurt in de praktijk best vaak. Bas Idema, neurochirurg Noordwest: ‘Op deze manier realiseren we een snelle samenwerking, de overdracht en alle informatie is meteen op de goede plek. Het digitaal verwijzen is een veilige manier van werken omdat de kans op fouten een stuk kleiner is. Bovendien scheelt het in werk voor de zorgondersteunende collega’s’.

Het digitaal verwijzen past binnen de ontwikkeling van digitaal werken in de zorg. Voor alle ziekenhuizen is dit een steeds belangrijker onderwerp. Digitalisering helpt zorgprocessen te vereenvoudigen en patiënten sneller te helpen. Uiteindelijk zullen zoveel mogelijk verwijzingen digitaal gaan.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button