Den HelderVideo

Reuring in de tent; Circus in de Zorg strijkt neer in Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – Eerder deze week verrees aan de overkant van de Nieuweweg opeens een circustent, en vandaag werd duidelijk waarom; het Circus in de Zorg is neergestreken bij een locatie van Omring in de marinestad, tot groot vermaak van haar bewoners.

Geen auto’s, maar een grote blauw-gele tent op het parkeerterrein van woonzorglocatie Den Koogh. “Alles staat klaar voor eerste voorstelling. Ik zie de eerste mensen al komen, dus de eerste voorstelling wordt vast gezellig”, aldus circusdirecteur François Kastello. Met zijn circustroep van Circus Alexander trekt Kastello het land door om wat ‘joie de vivre’ te bezorgen aan mensen in verzorgingshuizen. Want niet iedereen is even goed ter been, en als de mensen niet naar het circus komen, dan komt het circus naar de mensen. En niet zonder succes, want de tournee is volgeboekt. “We hebben dit seizoen ongeveer tachtig locaties, met drie voorstellingen per dag. Dus reken maar uit, het wordt druk”, aldus Kastello.

Voor woonzorglocatie Den Koogh is het de eerste keer dat het circus aanlandt, en de bewoners genieten niet alleen van de show. “De tent is opgebouwd achter het huis, dus de mensen hebben de opbouw vanuit de huiskamer kunnen volgen”, vertelt Nicole Tabbernee, dagbestedingscoach van zorggroep. “Vooral de mannen waren geïnteresseerd, vanachter het raam klonken flink wat aanmerkingen op de opbouw”, voegt haar collega daar lachend aan toe. Tabbernee: “De mensen vinden het geweldig om te zien, en volgens mij hebben ze er heel veel zin in”.

Blije gezichten
Kastello vertelt dat het circus volwaardige acts heeft, maar dan wel aangepast op de doelgroep. “De voorstelling is zo gemaakt dat het voor oudere mensen beter te volgen is.” Daarnaast reist er een beroemdheid mee met het gezelschap. Yann Rossi, een clown met een markant wit gezicht, is de zevende generatie van een circusfamilie die al sinds 1732 met wereldwijde producties mee tourt. In de huidige show licht hij een tipje van de sluier op van zijn muzikale talent; hij speelt namelijk maar liefst twintig instrumenten.

Niet alleen bewoners, maar ook kinderen en kleinkinderen waren welkom bij de voorstelling. Na een uur vol onhandige clowns, acrobatiek en muziek komen er veelal blije gezichten uit de tent. “Ik vond dit geweldig”, vertelt een van de bewoners. “Ik heb nog nooit zo genoten”. Andere bewoners sluiten zich daarbij aan: “Ik vond het prachtig, dit is nu reuring”. Of directeur Kastello er net zo veel plezier uit haalt als zijn publiek? Lachend vertelt hij: “Ik doe het inmiddels voor het vijfde jaar. Als ik niet meer leuk zou vinden zou ik hier niet staan.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button