Den Helder

Tijdelijke opvang vogelasiel De Paddestoel feestelijk geopend: “Belangrijk dat wild goed wordt opgevangen en verzorgd”

Advertentie:

Den Helder – De tijdelijke opvang van vogelasiel De Paddestoel is vrijdag op feestelijke wijze geopend. Voorzitter Henk Oude Nijhuis en wethouder Michiel Wouters knipten het lintje door en sneden de taart aan. Wouters is in zijn nopjes met het tijdelijke onderkomen van De Paddestoel: “We zijn blij dat alle vrijwilligers weer op een goede manier onderdak hebben.”

De voormalige opvanglocatie van De Paddestoel aan de Jan Verfailleweg kreeg in augustus 2022 een tak door het dak, waardoor het asiel genoodzaakt was haar deuren te sluiten. Acht maanden later heeft De Paddestoel nu dus de tijdelijke opvang geopend aan Handelskade 10B. Daar werden voorheen nog coronatesten afgenomen. Onder meer (water)vogels, egels, zwanen en ganzen kunnen daar 48 uur worden ondergebracht voor de behoefde verzorging.

Onder toeziend oog van tientallen medewerkers van de opvang en de dierenambulance verzorgde de aanwezige wethouder Wouters het openingswoord: “De storm heeft ons voor het blok gezet”, doelt hij op de afgebroken tak die zorgde dat de vorige opvang moest sluiten. “Het is voor de gemeente heel erg belangrijk De Padddestoel als organisatie in stand te houden. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een tijdelijke opvanglocatie. Dit was een hele goede plek.” Nadat afgelopen week de laatste werkzaamheden werden verricht voor de tijdelijke opvanglocatie, staan alle spullen inmiddels op de juiste plaats. “We zijn blij dat alle vrijwilligers zo op een goede manier onderdak hebben”, vervolgt Wouters. “Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat wild goed wordt opgevangen en verzorgd.”

Nieuwe vogelopvang
Ook sprak Wouters zich uit over de beoogde nieuwe vogelopvang bij De Helderse Vallei. “Daarover zijn we nog in gesprek met de provincie. Het ziet er op zich goed uit, maar het kan nog wel even duren voor de nieuwe wildopvang daar staat.” Als de gemeente de vergunning van de provincie krijgt en alles volgens planning verloopt kan de nieuwbouw in 2024 starten.

Na Wouters was het woord aan Henk Oude Nijhuis, voorzitter van De Paddestoel. Hij begon zijn toespraak met het uitspreken van zijn waardering voor de dierenambulance. “Die hebben vanaf 12 augustus (sluiting oude locatie, red.) heel veel extra werk moeten verrichten om dieren weg te brengen.” Zij kunnen nu dus weer terecht bij De Paddestoel.

Containers
In het tijdelijke onderkomen van De Paddestoel wordt het binnengekomen wild opgevangen in kooien in gehuurde containers, zo vertelt dierenverzorgster Melissa Post. Veel van de hokken zijn meegenomen uit de vorige opvang. Elke container heeft zijn eigen functie. Zo bevinden zich onder meer een kantoor, behandelkamer en quarantainekamer in de verschillende containers. Voor de diertjes die het niet redden is er ook een container waar euthanasie kan worden toegepast.

Bij De Paddestoel draaien ongeveer dertig vrijwilligers mee. “We hebben een vaste ploeg”, vertelt Post. “Na de sluiting van de vorige locatie zijn we er best lang uit geweest. Het is dan nog maar de vraag of je je vrijwilligers behoudt. Dat is gelukkig grotendeels gelukt. We zijn blij dat ze zijn gebleven.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button