Texel

Zeepaardjes uit opvang Ecomare terug naar zee

Adverentie

Texel – Ecomare laat weten dat de vier zeepaardjes die sinds begin dit jaar bij de opvang werden verzorgd vrijdag 14 mei zijn teruggebracht naar zee. De zeepaardjes werden door Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra over de dijk bij het NIOZ gebracht, waarna ze meegenomen werden tot een diepte van zo’n 5 meter. Daar lieten ze de beestjes tussen het wier los. Een bijzonder moment.

De zeepaardjes kwamen in januari bij Ecomare. Het gaat om kortsnuitzeepaardjes, de soort die het meeste voorkomt in de Noordzee. Ze hadden op dat moment veel last van de kou; in de winter trekken de zeepaardjes zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Bij Ecomare mochten ze in een aquarium betere tijden afwachten. Nu was het dan zo ver, de zeewatertemperatuur was bij het vrijlaten zo’n 11 graden Celcius. Warm genoeg voor de diertjes.

Het water bij Ecomare was zo’n 13 graden. Daarom liet dierverzorger Jarco Havermans de zeepaardjes op de dijk eerst aan de lagere watertemperatuur wennen. Reinier en Boukje namen daarna een transportbak met daarin de visjes mee de diepte in. Op de onderwaterbeelden die zij hebben gemaakt is goed te zien dat daar veel wier groeit en er van alles in het water zweeft. Daarmee is aan de andere twee voorwaarden voor een goed zeepaardjes-leven voldaan: aan het wier kunnen ze zich met hun staart vasthouden en er is genoeg plankton om te eten.

Voor het eerst
Het was voor Ecomare een unieke gebeurtenis. Niet eerder werden er zeepaardjes in het centrum opgevangen. Jarco kijkt tevreden en met enige trots terug op de geslaagde opvangperiode: “Zulke kleine diertjes hebben heel klein eten nodig. In de natuur zweeft dat gewoon rond, maar bij Ecomare hebben we gefilterd water. Ik heb ze gevoerd met mysis – heel kleine garnaaltjes. Ik ben erg blij dat ze het zo goed hebben gedaan.” Omdat de voortplantingstijd van de zeepaardjes eraan komt, was bij het uitzetten goed te zien welk geslacht de visjes hadden. Jarco: “Een van de zeepaardjes had een duidelijke broedbuidel. We hadden dus drie vrouwtjes en één mannetje. Bij zeepaardjes ontwikkelen de eitjes zich namelijk in een broedbuidel van het mannetje.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button