Recensie

Foodies (recensie)

Advertentie:

De romantische komedie is een favoriet filmgenre, lekker eten een favoriete bezigheid, dus hoe blij kun je worden van een Nederlandse film over een foodblogger? Denkend aan de Soof-films met haar komische kookklunzigheid zijn de verwachtingen best hoog. Een film met dit thema is beslist van deze tijd; we hebben kookkanalen op tv, in elke talkshow wordt er live gekookt en er zijn tijdschriften, zoals magazine Foodies, gelijknamig aan deze film.

In de race zijn voor een RTL kookprogramma, dat is de uitdaging waar twee invloedrijke foodbloggers voor staan. De bevlogen onzekere Sam (Vogel), die de liefde voor vergeten groenten in haar recepten verwerkt, en de gehaaide snelle meid Lilian (Brood) met allround recepten. Die smakelijk en goed zijn voor de slanke lijn! Er kan maar één deze wedstrijd winnen, dus zetten zij alles in bij de strijd. Het internet met volgers en likes speelt hierbij een prominente rol.

Recensie
Als Sam in de groentewinkel, waar ze inkopen doet, de aantrekkelijke Marco (Eroglu) ontmoet raakt ze de kluts kwijt en dat blijkt wederzijds. Ze gaan op date in een fruitboomgaard en de romantiek lijkt goed te zitten. Wat Sam echter niet weet, is dat Marco chef is in een restaurant waar Sam met vriendin Jacco (Langelaar) een slechte ervaring heeft. Lilian daagt haar uit eens ‘eerlijk’ te zijn in haar recensie en Sam stapt uit haar comfortzone. Ze brandt de zaak met de chef-kok af; restaurant eigenaar Henry (Verveer) is not amused.

Sam raakt in een web van misverstanden, waardoor de puinhoop steeds groter wordt. Rust krijgt ze echter niet, ze wordt door haar omgeving gepusht vanwege haar uit te brengen kookboek en programma. Ze vlucht naar haar ouders en het uitzicht op een goede afloop met uitgevers die aan haar voeten liggen lijkt verder weg dan ooit.

Catfight
Regisseuse Mannin de Wildt heeft voldaan aan het concept voor de romkom: er zit humor en romantiek in. Soms wat overdreven zoals de ‘catfight’ in de vuilcontainer, maar Sam met de pollepel in haar gympakje is gewoon te leuk. De verhaallijn is voorspelbaar, maar brengt een vette glimlach om herkenbare blunders en fladderende vlinders bij een verliefdheid. En dan komt onze hoofdstad Amsterdam ook nog eens prominent in beeld. Een goede locatie!

De rol van Sam is Sanne Vogel op het lijf geschreven, want zij is gek van koken en vorig jaar is haar vegan kookboek uitgekomen. Hoe heerlijk moet het dan zijn om deze rol te spelen en zij geeft prima invulling aan de schuchtere Sam. Een contrast met Holly Mae Brood, die op haar leeftijd al een flinke cv heeft opgebouwd en de valse Lilian lekker over de top neerzet. Voor de rol van Marco is Sinan Eroglu prima gecast, vrouwen smelten voor zo’n leukerd.

Geen nieuwe Soof
De bijrollen zijn ook goed ingevuld met een Roué Verveer op stoom als de eigenaar van het trendy restaurant. En we zien zelfs Rudolph van Veen en Loretta Schrijver voorbij komen. De rol van sociale media en de nare kanten daarvan komen tot uiting in de film. ‘Mensen vergeten niet zo snel een slechte recensie’ en zo is het ook; bedenk eens dat het niet altijd zwart wit is en kleur wat grijs in. Foodies is niet een nieuwe Soof (die komt nog), maar wel een leuke film, waarin de boodschap om dicht bij jezelf te blijven doorklinkt.

Regie: Mannin de Wildt
Met: Sanne Vogel, Sinan Eroglu, Sanne Langelaar, Holly Mae Brood, Ilse Warringa, Roué Verveer, Anneke Blok, Ziarah Janssen
Kijkwijzer: Alle Leeftijden

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button