Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Leijerroute

Het derde seizoen ‘Aan de Wandel’ in deze regio en dan kom je toch nog op een startpunt waar je nog niet eerder bent geweest. Startpunt de Rijd bevindt zich vlakbij Nieuwe Niedorp en vandaar uit maak je globaal een rondje om het water. Een klein stukje van de route loopt ook via het Noord Hollandpad, de langeafstandswandeling van Texel tot in het Gooi. Het is even zoeken naar het startpunt, wat zich bevindt bij het recreatiegebied met jachthaven en zwembad. De lengte van de wandeling tikt bijna vijf kilometer aan.

Nog maar net onderweg het eerste minibiebje en de tijdschriften die je daaruit meeneemt wil men niet retour ontvangen. Vervolgens in het dorp een handel aan huis met totaal iets anders; hier worden in de hobbykraam creatieve maaksels van klei aangeboden. Gezien het assortiment lijkt het boetseren van de kat favoriet! Bijna het dorp uit komen we dan langs een alleraardigst museum: het Grootmoeders Tijd en Motoren Museum. Een must voor liefhebbers van oude machines, motoren en gebruiksvoorwerpen van lang geleden. Hier kun je nostalgische verlangens flink vertroetelen, want het museum heeft een zeer uitgebreide gevarieerde collectie.

Raapzaad of koolzaad, wat zal het zijn?
Raap- of koolzaad?
Het dorp uit en het buitenleven in, we wandelen langs de weg waar uitbundig gele bloemen in de berm groeien. Op het alleswetende internet probeer ik te achterhalen wat het is en kom bij ‘raapzaad’ en ‘koolzaad’ uit; manlief en ik denken dat het hier om koolzaad gaat, maar wie het weet mag het zeggen. Bomen, struiken, planten, het is mei en alles brult de grond uit, bomen leveren de kale takken in voor een groene hoofdtooi. Via de Leijerbrug naar de andere kant van het water en dan gelijk rechtsaf het dijkje op. Een instructiebord met bezoekregels en wat niet is toegestaan, voor ons niet meer dan logisch. Op de dijk verderop lopen aardig wat wollige viervoeters genaamd schaap en die zijn altijd rete nieuwsgierig. Komen vlakbij tot je ze even over de bol wilt aaien, dat wordt het ze echter teveel!

Dit gedeelte van de route hebben wij eerder (2021) gelopen, het maakt deel uit van de wandeling Leijenroute (één letter verschil) vanuit startpunt Verlaat. We klimmen over de houten brug en passeren weer het prachtige insectenhotel. Deze keer zijn we echter in het voorjaar en treffen we onderweg in de slootjes waterhoentjes met jongen aan. Eerst een nest, waarbij sommige eieren nog intact zijn en verderop is de zwemles voor vier jonkies al in gang gezet. Moeder waterhoen houdt peilscherp in de gaten of we haar kroost niet lastig vallen. Wat zijn ze schattig met hun rode koppies en gele kragen!

Zwarte schapen
Ons pad loopt via de Kanaalweg, waar een ingepakt kunstwerk bij de herdenkingspaal voor omgekomen vliegers in de Tweede Wereldoorlog staat. Het is de dag voor dodenherdenking en inmiddels is op 4 mei het monument onthuld. De Westerbrug komt in zicht en we slaan wederom gelijk af om op een dijk met schapen te wandelen. Dit is de kudde van Groot, die ook wat zwarte schapen in de familie heeft. Een bordje vraagt ons de dieren met rust te laten, wat wij uiteraard respecteren, en melding te maken als er iets afwijkends zou opvallen. Dat is echter niet het geval, ook deze schapen zijn nieuwsgierig en laten zich net niet aaien!

Een rondje van vijf kilometer is niet zo lang, dus na een goede anderhalf uur komt het eindpunt in zicht. Langs het water ‘de Rijd’ gaan we met een bocht terug naar het bord waar we gestart zijn. Een leuk ommetje buiten in de natuur, we komen hier vast nog eens terug.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: