Cultuur/NatuurDen HelderJeugd

Waterbeestjes zoeken en zonsopkomst Balgzand

Advertentie:

Den Helder – Voor jong en oud organiseert Landschap Noord-Holland twee verschillende activiteiten. Kinderen tot 12 jaar kunnen vrijdagmiddag 26 mei mee met een natuurgids waterbeestjes vangen in Mariëndal. In het water van Mariëndal leven onverwacht veel verschillende diertjes. Larven van libellen, waterschorpioenen en schaatsenrijders om er maar een paar te noemen. Die beestjes zijn voedsel voor de vogels die hier komen.

De meeste lezers hebben wel eens een reiger langs het water gezien. Met zijn stevige snavel vist hij op vissen, maar hij eet ook wel eens een watertor. Of de lepelaar, die met zijn lepelsnavel de beestjes uit het water schept. De gevonden diertjes kunnen de kinderen bekijken in een loeppotje of een glazen bak. De jonge onderzoekers krijgen een zoekkaart om de namen te ontdekken en er zijn natuurgidsen voor als ze er niet uitkomen of een zeldzame(re) soort ontdekken. De schepnetjes staan klaar. Volwassen begeleiders mogen gratis mee en hoeven zich niet aan te melden. Trek oude kleren aan; op expeditie kan iedereen vies worden.

Wanneer: vrijdagmiddag 26 mei 2023 van 15:00 tot 17:00 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats Steakhouse Duinoord; Jan Verfailleweg 622; 1783 BW Den Helder

Zie voor verdere informatie en reserveren: Gaatumee.nl

Zonsopkomst boven het Balgzand
Beleef de zonsopkomst boven het wad van Balgzand

Speciaal voor vroege vogels is zaterdagochtend 27 mei bij Balgzand. Langzaam komt de zon op en zie je het licht veranderen boven het wad. Een bijzondere sfeer om mee te maken. In het donker zijn de vogels op Balgzand al te horen. Langzaam komt de zon op aan de horizon. Het licht verandert van minuut tot minuut. De dag breekt aan, een fascinerende ervaring. Maar ook zonder zon is deze excursie een prachtige ervaring.

Met mooi helder weer kan men het “Blauwe uur” beleven. Een term uit de fotografie die het moment voor zonsopkomst beschrijft waarop de lucht diepblauw kleurt en er prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Goed opletten, want vaak duurt dit “Blauwe uur” slechts een klein kwartier. Heeft men een verrekijker of fototoestel is het advies deze mee te nemen. Warme kleding wordt aangeraden, het kan fris zijn op het Balgzand.

Wanneer: zaterdag 27 mei 2023 van 05:30 tot 07:30 uur
Waar: Natuurinformatiepunt ’t Kuitje; Oostoeverweg 80; 1786 PS Den Helder

Voor beide activiteiten geldt: bij voorkeur reserveren; ter plekke aansluiten is mogelijk maar dan contant en graag gepast betalen.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button