
Den Helder – De manier waarop HVC afval inzamelt is in een aantal Helderse wijken veranderd. Zo komen er onder meer extra containers voor gft en papier. Het gaat om het centrum, de Van Galenbuurt, Grachtengordel, Sluisdijkbuurt en Visbuurt.
De aparte inzameling van plastic, blik en drinkpakken via losse zakken stopt in deze wijken. Voortaan kunnen bewoners dit afval in de restafvalcontainers in de wijk weggooien. HVC zorgt ervoor dat deze materialen in hun nascheidingsinstallatie uit het restafval worden gehaald en hergebruikt. Om plastic, blik en drinkpakken succesvol uit het restafval te kunnen halen, is het belangrijk dat er géén groente-, fruit- en etensresten in dezelfde bak zitten.
Omdat groente-, fruit- en etensresten niet geschikt zijn voor nascheiding, is het belangrijk dat deze apart worden ingezameld. Daarom plaatst HVC speciale verzamelcontainers – zogenaamde ‘gft-cocons’ – in de wijken. Deze zijn bedoeld voor bewoners die geen eigen gft-bak hebben. Ook komen er extra papier- en kartoncontainers in de wijken voor de bewoners die geen eigen papierbak hebben, om deze stroom beter gescheiden te houden.
Afvalpas
Voor het openen van de nieuwe containers in de binnenstad is een afvalpas nodig. Bewoners voor wie dit geldt, hebben deze pas per post ontvangen. Met de pas kunnen zij eenvoudig toegang krijgen tot de container in hun buurt.
Als je niets meer weette verzinnen…..
Voor als je niets meer weet te verzinnen…….wanneer zijn de ‘problematische’ buitengebieden aan de beurd?
En binnenkort betalen voor elke keer dat je de klep open doet?
Dat zou best kunnen inderdaad. In mijn vorige woonplaats betaalde je ook per keer dat je restafval aanbood. Dat was daar dan nog wel in een container (zit een chip in, die scannen ze bij het legen), maar daar betaalde je zeker minder als je goed scheidde en alleen volle containers aanbood. De mensen die alles gewoon bij het restafval gooiden en die container gewoon elke keer aan straat zetten, die gingen (fors) meer betalen.
Het fijne is dat je hier nog zonder pasjes werkt, na scheiding is goed denk ik, maar nog beperkt lees ik wel. In Groningen kun je alles in 1 bak doen en weten ze wel alles goed achteraf te scheiden. dit is goedkoper en efficiënter. Maar zo te lezen kunnen ze dat bij HVC nog niet.
Geen idee of “hier” in de hierboven genoemde buurten is, maar dan vrees ik wel dat het een kwestie van tijd gaat worden voor daar ook pasjes komen. Toen ze hier in Oud Den Helder zijn overgestapt van de grijze containers voor restafval naar de ondergrondse containers, toen kreeg iedereen meteen een pasje. Je pasje werkt ook maar op 2 aanbiedlocaties bij je woning, nergens anders. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker willen we het niet maken. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat iemand uit Oud Den Helder een zak met afval in de container doet in de Van Galenbuurt. Dat moest voorkomen worden. (Geintje, dit was natuurlijk gewoon het argument om alvast voor te kunnen bereiden op betalen per aangeboden zak, dat pasje was natuurlijk helemaal nergens anders voor “nodig”, daarvoor hebben ze gewoon “een probleem verzonnen”.)
Die lijn doortrekkende…. reken maar op pasjes. Je krijgt een brief erbij, waarin staat waar jouw pasje bruikbaar is. Zolang je nog een grijze container hebt, krijg je dus geen pasje.
Dit wordt zo wel verwarrend, met al die verschillende afvalmethodes per wijk. In Oud Den Helder hebben we sinds de wijziging een PMD container (240 liter) en worden er dus geen plastic zakken aan lantaarnpalen meer opgehaald. In bijvoorbeeld de Van Galenbuurt nog wel. Nou gaat het daar dus ook veranderen…. maar daar gaan we nascheiding toepassen in tegenstelling tot de rest van de stad. Ik denk ook, dat je door nascheiding in combinatie met ondergrondse containers, echt een fors grotere capaciteit van je ondergrondse containers nodig hebt. PMD is hier in het huishouden in ieder geval echt veel meer dan restafval, zeker qua volume.
Dit begint zo wel een beetje spielerei te lijken, met elke 2 jaar nieuw beleid. “Heb je even niets te doen? Oh, dan maak je toch nog een 4e afvalbeleid?”
Bedenk ondertussen wel goed, dat een nieuwe afvalpas je elke keer 7,50 euro kost. Maakt niet uit of hij nou stukgaat, per ongeluk in de container verdwijnt of gewoon uit je jaszak valt. En de passen zijn min of meer onbeveiligd en eenvoudig te kopieren naar extra pasjes of “tags” voor aan je sleutelbos. Zo’n kloonapparaat bestel je voor minder dan 3 tientjes bij Ali en dan zitten er tags bij voor 2 verschillende types chips. Van HVC mag dat natuurlijk niet, want die draaien je liever een poot uit met 7,50 per nieuw pasje. Dat pasje kost blanco 50 cent of 1 euro. In het verleden heb ik toegangssystemen beheerd die met dezelfde pasjes werkten. Ik overweeg om ooit nog eens zo’n kloon-apparaat te bestellen. Dan kopieer ik die pas gewoon naar 3 tags en dan kan ieder die gewoon 1 aan z’n sleutelbos hangen. Kun je hem ook nooit meer vergeten en de originele pas kan dan gewoon ergens veilig opgeborgen worden. Je kunt de pas ook op je mobiel zetten, maar daarvoor moet je je mobiel “jailbreaken” of “rooten” en dat is iets minder eenvoudig als zo’n kloon-apparaat.
Dan wil ik er graag nog even aan toevoegen, dat HVC (en daarbij ook de gemeente als opdrachtgever) hier nogal een zesjes-mentaliteit hanteert en niet communiceert over wijzigingen en niet reageert op klachten.
Poosje geleden begon HVC ineens op eigen initiatief geleegde containers naar de overkant van de weg te slepen, om ze in een glooiende, onverharde berm waarin mensen de hond uitlaten naast de singel neer te zetten. Dat is dus NIET het ophaalpunt voor huisvuil. De markering staat dus op de stoep, aan de overkant van de weg, wat ook veruit de meest logische plek zou zijn. Na een paar weken kregen we ook ineens allemaal labels aan de container, omdat we hem “zogenaamd” op de verkeerde plek hadden aangeboden. HVC wil dus serieus dat we onze containers in het hondentoilet neerzetten op een glooiende helling waarop containers omvallen en we zelfs al afval gewoon in de singel hebben gehad hierdoor.
Bij de gemeente gevraagd waar deze beslissing ineens vandaan kwam en wanneer er een voorziening zou worden aangelegd op de nieuwe opstelplaats + wanneer de markering voor de opstelpaats verplaatst zou worden naar de nieuwe plek. Nooit meer iets over gehoord. Ik zet de containers nu voortaan maar op een andere plek neer, in die onoverzichtelijke bocht bij de Jacob van Heemskerckstraat. Daar staan ze veel beter.