Den HelderVideo

Video: Gin en zoontje Alexander vallen van gevaarlijke trap station Zuid

Advertentie:

Den Helder – Gin was afgelopen maandagmiddag met haar jonge zoontje Alexander onderweg van de Schooten richting Nieuw Den Helder. Zoals zij wel vaker heeft gedaan, ging zij met haar fiets door het tunneltje van station Den Helder Zuid. Meestal gebruikt zij hiervoor de lift, maar die had maandag nou net storing. Op de vernieuwde, steilere trappen verloor zij de controle over haar fiets, met zoontje Alexander achterop. Zij kwamen ten val. Hoewel Alexander en Gin zelf enorm waren geschrokken, bleef de schade gelukkig beperkt tot wat schaafwonden en blauwe plekken.

Bij de verbouwing van het station afgelopen maart zijn de trappen aangepast. Ze zijn steiler geworden met kortere treden, gericht op voetgangers. Daardoor is het met een fiets echter moeilijker om van de trap gebruik te maken. Gin zou dan ook graag zien dat de trappen worden aangepast naar hoe ze hiervoor waren, met bredere treden, zodat het makkelijker is om met een fiets de trap op en af te gaan. De lift doet het vaak niet volgens Gin, en zonder lift is de toegankelijkheid van het station er volgens haar eerder op achteruit gegaan dan verbeterd.

De gemeente Den Helder heeft al laten weten dat de tijdelijke fietsgoot op korte termijn wordt vervangen door een permanente, metalen fietsgoot. De trappen blijven echter wel net zo steil. De doorgang onder het station is officieel namelijk geen verbinding tussen twee wijken. Een betere oplossing met een aparte fietserstunnel staat wel op de planning, maar die laat voorlopig nog even op zich wachten. Volgens Gin is het echter zo onveilig dat er niet langer gewacht kan worden. “Het is nu echt onveilig. Ik ben van plan een petitie te starten, om duidelijk te maken dat deze situatie niet kan.”

Calvin Vliegen

Calvin Vliegen is sinds november 2023 als videoverslaggever/editor werkzaam bij Regio Noordkop. Calvin is bereikbaar via calvin@regionoordkop.nl of telefonisch via 06-27656370.

17 reacties

    1. De gemeente zoekt een uitvlucht en zegt dat de onderdoorgang geen officiële verbinding is tussen twee wijken. Maar wat willen zij verzinnen voor de mensen met koffers of fietsen die naar het andere spoor moeten en dus ook de onderdoorgang moeten nemen? En vooral als de lift, zoals vaak, defect is?

  1. Ik ben het helemaal eens met de mevrouw uit het filmpje, de trappen zijn inderdaad te steil. Als je met een koffer de trappen af moet is het gewoon eng. Zeker voor oudere mensen is dit best gevaarlijk.
    Er is op andere stations ook veel geklaagd over te steile trappen waardoor valpartijen ontstonden en deze zijn uiteindelijk wel vervangen.

  2. Wat een l#l excuus dat het geen doorgang is voor twee wijken. Gewoon toegeven dat het een ontwerp fout is die achter een bureau bedacht is.

    1. Weer een typische ambtenaren-reactie, dat wel. Die gaan gewoon totaal voorbij aan de werkelijkheid en baseren de keuzes op hun eigen belevingswereld. Er was daar een doorgang, die – misschien niet ideaal – voldeed voor mensen met kinderwagens, grote koffers. Daarmee bleeft het station aan beide kanten toch nog redelijk toegankelijk. Er is daar in de directe omgeving helemaal geen andere manier om onder dat spoor door te komen. Dus als de lift het niet doet, dan hang je gewoon. Tenzij je zoals het oude station een trap had, die ook nog met wat moeite bruikbaar was.

      We hadden iets wat redelijk werkte, dat is nu vervangen door iets wat voor veel mensen niet werkt, en de ambtenaar zie daar geen probleem in. Dat we eerst iets hadden wat werkte, was namelijk nergens beschreven en dat bestond dus helemaal niet. Die ambtenaar, dat IS het probleem. Die moet zijn ogen open doen, maar dat doet hij niet. Stoel zit veel te lekker.

      Goed, het probleem is gecreeerd. Nu kunnen we jaren gaan wachten op de oplossing. 🙂 Want daar heeft de gemeente op korte termijn niet echt zin in of tijd voor. Ja er komt ooit wel eens een fietstunnel. Maar met het bouwvertraging-track-record van Den Helder, reken ik de komende 4 of 5 jaar nergens op. 🙂

  3. Hier is vooraf niet goed over nagedacht. Het is echt een onveilige situatie. Trappen zijn te steil. De goot voor de fiets is daardoor niet te gebruiken. De vraag is dus waarom wordt er dan wel een goot gemaakt.?
    Het is wachten op valpartijen met een ernstige afloop. Gemeente (Prorail?NS?) doe er wat aan!

  4. De gemeente Den Helder liet verleden jaar weten in 2040 de meest fietsvriendelijke stad van Nederland te willen zijn. Uit bovenstaand artikel blijkt dat ze dat voornemen niet erg serieus neemt….!

    Als regelmatig gebruiker van het fietstunneltje kan ik beamen dat het bijna geen doen is om met de fiets aan de hand de trap te beklimmen. Afdalen is nog lastiger omdat de fiets door de zwaartekracht sneller naar beneden wil dan de eigenaar. Vooral mensen met een zware e-bike hebben het in dat opzicht lastig. En ben je wat ouder, en nemen de fysieke krachten af, dan is het eigenlijk onbegonnen werk. Ik heb menig fietseigenaar de trap horen vervloeken. En er gebeuren nu dus ook ongelukken, zoals uit bovenstaande reportage blijkt.
    Of er is niet goed over nagedacht, of er is sprake van minachting van de fietser. Maar in dat laatste geval kun je je afvragen waarom er dan toch een fietsgoot is aangelegd. Voor de vorm wellicht? Omdat het nu eenmaal moet?

    De hoop vestigen op de gemeente heeft overigens geen zin. Het is denk ik toch vooral een zaak van de NS. En verwacht maar niet dat het gemeentebestuur zich sterk zal maken voor de fietsers die gebruik maken van het tunneltje, zoals ook al blijkt uit het commentaar dat het geen ‘doorgaande verbinding’ zou betreffen. Met andere woorden: het is zoals het is, en we laten het zoals het is….

    Aan de andere kant: P.D merkt hierboven op dat er gevallen bekend zijn waarbij de NS de trappen wel heeft vervangen na vele klachten. In dat geval kan klagen zin hebben. En als de gemeente zich mengt in het koor van de klagers dan kan dat misschien gewicht in de schaal leggen. Maar dan zal ze eerst moeten afstappen van het standpunt dat het geen ‘doorgaande verbinding’ betreft…..

    1. De hoop vestigen op de gemeente, lijkt mij verder ook niet zinvol. Dat zie je direct aan de reactie, daar interesseert het ze duidelijk niet zo heel veel.

      Qua fietsverkeer ontbreekt bij dd gemeente toch wel wat ambitie om groene praatjes over het worden van “DE fietsstad in 2040” ook maar een beetje geloofwaardig te maken. Dit jaar realiseren we 200 meter vrijliggend fietspad op de Marsdiepstraat. En ja, daar ligt nu al een prima breed fietspad, maar niet vrijliggend….

  5. Waarom gaat die vrouw de trap af met het kind achterop de fiets?

    Wel héél makkelijk om met de vinger naar anderen te wijzen voor je eigen inschattingsfouten.

    Zoals Klaas zegt: lekker om fietsen met je kind achterop.

    Viaduct of spoorwegovergang Doggersvaart.
    2 km max.

    1. Ook al laat je je kind die steile trappen aflopen, dan nog is de vraag waarom er fietsgoten aangelegd zijn? Die zijn er toch om met je fiets van de ene kant van het station naar de andere kant te komen. Het is jaren goed gegaan en pas nu, met de vernieuwing van het station, gaat het verkeerd.
      Ik kan me voorstellen dat mensen die hier nooit gebruik van maken, zo gemakkelijk roepen: dan fiets je toch om. Maar het gaat om veiligheid, klantenservice, meedenken met de gebruikers.

    2. Ik denk, dat we ook niet teveel hadden moeten verwachten van de opknapbeurt van “het op 1 na slechtste station van NL”. Natuurlijk waren de perrons aan vervanging toe, poosje terug is er zelfs nog 1 deels weggewaaid. Maar verder is het gewoon een incomplete verkeershub. Persoonlijk, vind ik dat je – op zijn minst – bij een station gewoon het spoor moet kunnen oversteken. Of je dat in de vorm van een overgang of onderdoorgang doet, dat maakt voor het minimum niveau eigenlijk niet uit. Voorkeur is natuurlijk een onderdoorgang. En daarbij moet je jezelf niet beperken tot voetgangers. Waarom zouden mensen 2 kilometer om moeten rijden om aan de andere kant van het station te kunnen komen met de fiets? Dat station moet een voorziening zijn en zo min mogelijk een obstakel. Het is nu gewoon “meer obstakel” geworden. Hebben we wel de nodige tonnen nieuw beton voor teruggekregen.

      Gezien de hoeveelheid herrie die men gemaakt heeft over de vernieuwing van het station, vind ik persoonlijk het resultaat nou niet echt een grote ambitie uitstralen. Het is eigenlijk gewoon letterlijk vernieuwd “zoals het was”, maar dan met een extra obstakel voor de fietsers in de omgeving. We hebben nu een veel mooiere, maar helaas minder bruikbare trap. Ze hebben wel heel erg hun best gedaan om het als een hele verbetering te presenteren…… maar als we heel eerlijk zijn, is het vooral een flinke verbetering omdat de situatie eerder gewoon om keihard te janken was. Ik vind de borstklopperij vooral misplaatst.

      1. Ik reis 1 of 2 keer per week met de trein naar kantoor en kom dan dus langs Den Helder Zuid. Op de terugweg loop ik bij Den Helder Zuid alvast naar de deuren, want dan is het nog maar een kwestie van 2 minuten voor je in Den Helder aankomt. 2 weken geleden hoorde ik iemand tegen haar reisgenoot zeggen. “Wat een rommeltje hier, wanneer gaan ze eigenlijk beginnen met de verbouwing?” Reisgenoot: “De verbouwing is al klaar.” Verbaasde reactie “Maar er is bijna niets veranderd!” Reisgenoot: “kijk maar eens naar de perrons, die zijn nieuw en iets hoger.” 🙂

        1. Aan de perrons is bijna niets veranderd. Wel zijn ze volgens mij wat breder geworden. Ben er nog niet in- of uitgestapt, dus weet het niet zeker. Wel heb ik gelezen dat de trappen naar de onderdoorgang veel steiler zijn geworden, dus veel gevaarlijker. Mijn conclusie is duidelijk: het is verslechterd en is nog een plaatsje gezakt. Den Helder Zuid staat nu op één wat betreft slechtste stations van Nederland. En dit na een grondige verbouwing! Proficiat NS!!

  6. Afgelopen week meerdere keren gebeld naar ns en gevraagd wanneer ze de lift maken. De ns is verantwoordelijk voor de lift. Helaas hierop geen reactie. Ik ben afhankelijk van de lift, echt te gek voor woorden.

  7. Schandalig mensen die slecht ter been zijn en mensen in rolstoel kunnen niet onderdoor omdat de lift stuk is. Dit is niet alleen die dag maar al langer, als je er over belt zeggen ze geen haast te hebben met de reparatie.

    1. Precies, je mist een onderdoorgang. Als 1 van de liften het niet doet, dan kom je gewoon niet aan de andere kant van het station. Een rolstoeler kan helemaal niet op het station komen als de lift aan de kant van de bushalte het niet doet. Ook het andere spoor is dan onbereikbaar, omdat het hele station dan niet toegankelijk is. Enige optie is dan: de bus terug naar huis pakken.

Wellicht ook interessant

Back to top button