Den HelderPolitiek

Behoorlijk Bestuur wil standbeeld voor kegelrob Bertus (update)

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur dient maandagavond tijdens de raadsvergadering een motie in waarin zij voorstellen een standbeeld te laten maken voor de waarschijnlijk overleden kegelrob Bertus. Bertus is al meer dan twee maanden niet meer gezien in de haven en in mei spoelde er nog een overleden zeehond aan, waarvan niet helemaal zeker is of het Bertus is. De afgelopen jaren werd al meerdere keren gevreesd dat Bertus was overleden, toen kwam hij steeds weer boven water.

De afgelopen 21 jaar was Bertus een veel geziene gast in de haven, waar hij vaak visjes kreeg van de Helderse inwoners. Een echt icoon en een mascotte voor de stad volgens Behoorlijk Bestuur en dat verdient een standbeeld: “Wij zullen bij het werkelijke gemis stilstaan, het beeld van het visje wat hij gevoerd krijgt altijd herinneren, bij elk bezoek van een inwoner of toerist aan het eventuele monument van het bestaan van zo’n belangrijk dier voor Den Helder terugdenken aan een mooi ‘icoon’ van onze stad.”

Zo komt Bertus in een rijtje met iconische dieren waarvoor een standbeeld is gemaakt. Zoals het hondje Hachi uit Japan, Rufo uit Spanje en de kat Tombili in Istanbul, Turkije. De zeehond past hier tussen vanwege zijn rol als “een voorbeeld, een geluksmaker en een attractie op zich”, aldus Behoorlijk Bestuur.

Er was maandagavond onvoldoende spreektijd over voor Behoorlijk Bestuur om de motie Bertus in te dienen. De motie zal daarom in de volgende raadsvergadering behandeld worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

  1. Ga nou toch eens politiek bedrijven behoorlijk bestuur ga eens op de dijk kijken daar liggen Bertus en zijn zus al vereeuwigd, ga geld uitgeven aan iets wat hout snijdt…

  2. Pietje Lont was ook een markant figuur.
    Standbeeld? 😂

  3. Ik zou zeggen : liever een mooi standbeeld van de gemeenteraad op het Julianaplein .
    Een naam voor dat beeld heb ik oop al :de BEDRIEGERTJES

Back to top button
%d bloggers liken dit: