Hollands Kroon

Honderden liters salpeterzuur gelekt bij bedrijf op Agriport

Middenmeer – Vanwege een vloeistoflekkage op het Agriport-terrein bij Middenmeer zijn maandagmorgen meerdere brandweerwagens en ambulances uitgerukt. Het gaat om 800 liter salpeterzuur, gelekt bij overpompen naar een vat. Het lek was snel onder controle.

De lekkage vond plaats bij een kassenbedrijf. Bij het lek kwamen dampen vrij, die binnen het pand zijn gebleven. Er is geen gevaar geweest voor de omgeving en er zijn geen gewonden gevallen, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tegen NH Nieuws. Het bedrijf waar het lek plaatsvond, is volledig ontruimd, net als omliggende kassen.

Salpeterzuur is een gevaarlijke bijtende stof, waarbij je last kan krijgen van luchtwegen. De gelekte vloeistof wordt nu ingedamd, verdund en opgeruimd. Dat kan nog wel even duren, al is nog onbekend hoe lang.

“Bij zo’n lekkage komt er een hele grote gele wolk de lucht in met die giftige stof”, vertelt verslaggever ter plaatse Klaas Omta op NH Radio. “En dat is dus heel gevaarlijk.” Die wolk is inmiddels vervlogen en levert geen gevaar meer op voor omwonenden.

De wegen naar het terrein waren afgesloten toen de hulpdiensten bezig waren met opruimen. Deze blokkades konden worden uitgebreid als er het gevaar was dat er weer een wolk salpeterzuur zou vrijkomen. Dat bleek niet zo te zijn en de wegen werden vrijgegeven.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button