Defensie

Marine onderschept meer dan 1.000 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Den Helder – Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen heeft twee drugstransporten in het Caribisch gebied onderschept. De marine stuitte daarbij op zo’n 1.040 kg aan cocaïne. De dubbele vangst speelde zich begin deze maand binnen één etmaal af. De in beslag genomen contrabande en vijf opvarenden zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Dat is dinsdag bekend gemaakt. Het vijftal wacht vervolging in de Verenigde Staten.

De van drugssmokkel verdachte opvarenden zaten op snelle motorboten in de Caribische zee. Een maritiem patrouillevliegtuig detecteerde de eerste zogenoemde go-fast. Daarop schakelde Zr.Ms. Groningen de aan boord gestationeerde MH-65 Dolphin van de US Coast Guard in. Deze helikopter dwong de boot te stoppen. Met een FRISC- onderscheppingsvaartuig van het patrouilleschip is vervolgens een boarding uitgevoerd. Het leidde tot inbeslagname van een eerste lading drugs en het vasthouden van de opvarenden.

De actie was nog maar net afgerond, toen de bemanning van het marineschip een tweede go-fast in het vizier kreeg. De Amerikaanse kustwachthelikopter ging er wederom op af, evenals 2 FRISC’s. Het leidde tot de tweede onderschepping.

Sinds Zr.Ms. Groningen in april als stationsschip in het Caribisch gebied is ingezet, is dit de derde drugsvangst. 24 mei voorkwam de marine dat er 300 kilo cocaïne op de markt zou komen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button