Den HelderPolitiek

Misstanden in de vastgoedbranche blijven vaak onvermeld

Den Helder – De gemeente Den Helder doet mee aan een campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) en de private sector met het doel om misstanden in de vastgoedbranche tegen te gaan. Vastgoed speelt namelijk vaak een rol bij criminele activiteiten, bijvoorbeeld de opslag van illegale spullen, prostitutie of witwassen. De campagne moet het makkelijker maken voor mensen binnen de vastgoedbranche om misstanden te melden, volgens de initiatiefnemers gebeurt dat nu nog te weinig.

Makelaars, notarissen, beheerders en adviseurs hebben allemaal een eigen rol in de vastgoedwereld. Soms kunnen ze vanwege die rol op de hoogte zijn van criminaliteit, bijvoorbeeld doordat ze afwijkingen signaleren. Als een medewerker op een afwijking stuit is het niet makkelijk om daar melding van te maken. Er is bijvoorbeeld sprake van een werkrelatie met de andere partij. Meld Misdaad Anoniem is voor deze gevallen in het leven geroepen, zodat melders misstanden aan het licht kunnen brengen zonder dat zij, of hun bedrijf, daar schade aan ondervinden.

Burgemeester Jan de Boer legt uit waarom de gemeente meedoet aan de campagne: “Criminelen misbruiken de vastgoedbranche om hun zwarte geld wit te wassen. Vastgoedprofessionals in de bovenwereld helpen hen daar bewust of onbewust bij en het imago van de branche wordt aangetast. De onderwereld raakt dus verstrengeld met de bovenwereld en dat is wat we niet willen in onze rechtstaat.” Daarnaast is ook de penibele situatie op de woningmarkt een reden. “Kwetsbare mensen [kunnen] slachtoffer worden doordat ze bijvoorbeeld een woning in slechte staat huren van een crimineel. Reparaties en mankementen worden niet uitgevoerd en bij klachten wordt er gedreigd de huur op te zeggen. En zie in deze tijd dan maar iets anders te vinden” zegt de burgemeester. “Alle stappen die we kunnen zetten om dat te stoppen, doen er toe. Meld het daarom als je iets verdachts ziet. Dat kan anoniem. Zo maken we onze omgeving samen veiliger.”

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en dus geen onderdeel van de politie. Meldingen worden telefonisch of in een veilige online omgeving anoniem verwerkt, jaarlijks stuurt M. zo’n twintigduizend meldingen door naar de politie.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button