Den HelderNoord-HollandPolitiek

Raadslid Mirjam Dijk straks ook in de Provinciale Staten?

Advertentie:

Den Helder – Mirjam Dijk, raadslid voor Behoorlijk Bestuur, heeft zich aangesloten bij de Boerburgerbeweging (BBB) van Caroline van der Plas. De partij doet in 2023 mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en over iets meer dan twee weken weet Dijk of ze op de kieslijst staat. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verkiezingsprogramma.

Dijk begon als sociaalliberaal bij de Helderse VVD maar stapte uiteindelijk in 2020 over naar Behoorlijk Bestuur, na de laatste verkiezingen de grootste partij in de gemeenteraad. Die VVD achtergrond, welke zelfs te herleiden is naar een JOVD verleden, lijkt op eerste oogopslag misschien tegenstrijdig met de keuze voor BBB. Volgens Dijk staat het niks in de weg: “Steeds meer oud VVD’ers, maar ook mensen van het CDA sluiten zich aan bij BBB. Ze willen een ander geluid.”

Boeren en burgers
“De boerensector is voor mij ook helemaal geen onbekend gebied, mijn hele familiegeschiedenis zit vol met agrariërs. Mijn oom en tante hadden de grootste boerderij in Groningen. Ik kwam ook veel op het platteland met mijn vader, om te jagen onder andere.” Ook de tweede ‘B’, de burgers, zijn voor Dijk belangrijk: “Er zijn heel veel zaken waar we op provinciaal niveau over besluiten. BBB wil ook transparantie en aandacht voor de inwoners.” Sinds december vorig jaar is Dijk betrokken bij de partij. Sinds januari is zij lid geworden. Dijk volgt veel van de Kamerdebatten op televisie en haar nieuwsgierigheid werd gewekt toen ze Caroline van der Plas zag. “Haar standpunten spreken mij heel erg aan.”

Deelname aan de verkiezingen
Momenteel wordt met een werkgroep hard gewerkt aan het verkiezingsprogramma. Want ondanks de landelijke naamsbekendheid van BBB kun je niet zomaar op basis daarvan meedoen aan de verkiezingen. “BBB gaat voor het eerst meedoen dus er moet gewoon een waardig programma komen. We zijn nu nog aan het ‘finetunen’, maar er komen belangrijke onderwerpen in als stikstof, Tata Steel, de N9, maar ook bijvoorbeeld de visserij. Daarom denken ook leden uit alle regio’s binnen Noord-Holland mee. Want je wil niet dat iemand in Zaandam beslissingen gaat maken over Den Helder en Texel, of andersom.”

Ook de Noord-Hollandse kieslijst van BBB, die op 1 juli definitief bekend wordt gemaakt, zal bestaan uit politici in spe verdeeld over de hele provincie. Of Dijk straks zelf op die lijst staat en wellicht BBB kan toevoegen aan de BB van Behoorlijk Bestuur die al op haar CV staat weet ze nog niet: “Er zijn meerdere mensen uit de Noordkop die zich graag verkiesbaar stellen, dus het is even afwachten. Er is een commissie binnen de partij die daarover besluit.” Het is bij wet toegestaan om tegelijkertijd lid te zijn van de gemeenteraad en van de provinciale staten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button