Den Helder

Noordwest Ziekenhuisgroep ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Advertentie:

Alkmaar/Den Helder – De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is namens Noordwest Ziekenhuisgroep ondertekend door Jurgen Sernee, lid raad van bestuur, en Fenneke Frerichs, namens Medisch Specialisten Noordwest. Hiermee belooft Noordwest samen met de medisch specialisten een nog actievere bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de zorgsector.

Als ziekenhuis doet Noordwest er alles aan om patiënten beter te maken en kwaliteit van leven te geven. Tegelijkertijd is in Nederland de zorgsector verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Die impact op het milieu moet en kan veel minder. “Als zorgorganisatie dragen we een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze patiënten en de planeet”, zegt Jurgen Sernee. “We zijn al heel goed op weg en door de Green Deal Zorg 3.0 te ondertekenen nemen we weer een belangrijke stap om duurzaamheid te integreren in al onze activiteiten en bij te dragen aan een gezonde toekomst voor iedereen.”

Groen bezig
“Duurzaamheid is altijd al een belangrijk onderwerp geweest voor Noordwest Ziekenhuisgroep”, vertelt Marco Lagrand, programmamanager duurzaamheid. “We hebben al ontzettend mooie stappen gezet, zoals het patiëntgericht koken en de (bijna) volledig vegetarische keuken, een succesvolle pilot met doktersjassen van duurzame circulaire stof en ook de aansluiting op het warmtenet van de HVC. Dat is nog niet alles, maar liefst 113 duurzaamheidsinitiatieven zijn al in gang gezet of staan op stapel. Het is voor ons een logische stap om de Green Deal te ondertekenen.”

Fenneke Frerichs, gekleed in een doktersjas van circulaire stof, beaamt dat. “Met de Green Deal binden we ons aan weer nieuwe en nog concretere doelen, want onze duurzaamheidsambitie ligt hoog. We hebben al veel voor elkaar gekregen vanuit een sterke motivatie en we verwachten ook voor de toekomst veel winst te halen met nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld CO2-besparing met toekomstbestendige en duurzame (ver)nieuwbouw.”

Green Deal Duurzame Zorg 3.0
De Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen de Rijksoverheid en organisaties in de zorg(gerelateerde) sector om zich gezamenlijk in te spannen voor duurzame plannen in de zorg, concreet met vijf doelen:

  • Gezondheid bevorderen van patiënten, cliënten en medewerkers op het gebied van voeding, omgeving en leefstijl;
  • Bewustwording creëren en kennis vergroten over de impact van de zorg op het klimaat en milieu en andersom;
  • CO2-uitstoot terugbrengen met 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050;
  • Primair grondstofgebruik 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050;
  • Verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik).
Toon meer

Nadia Krijns

Nadia is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Julianadorp. Ze is bereikbaar via nadia@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button